Ξαναέγινε… λίμνη η Ξυνιάδα – Μεγάλες ζημιές σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες και εγκαταστάσεις

xiniada-limni
Για ακόμη μία φορά, οι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος στην αποξήρανση της λίμνης Ξυνιάδας στο Δομοκό δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής. Χιλιάδες στρέμματα έχουν πνιγεί με μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο υπάρχον δίκτυο αποστράγγισης, καθώς με την υποχώρηση των εδαφών έχει καταστεί ανεπαρκές και δεν μπορεί να διώξει τις ποσότητες νερού από μεγάλες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ», η υπερβολική χιονόπτωση κατά τη διάρκεια του μήνα είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες χιονιού, ξεπερνώντας ακόμα και το ένα μέτρο.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο Βαγγέλης Αλέξης, γεωπόνος από την περιοχή του Δομοκού, περιγράφει την κατάσταση: «Εξαιτίας της καθίζησης των εδαφών, τα υπάρχοντα έργα αδυνατούν να στραγγίσουν τα νερά από το χιόνι και τις βροχές, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει οι καλλιέργειες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτό συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος για τους παραγωγούς. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, εστιάζεται και στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με δυσκολία ή δεν θα γίνουν καθόλου. Επίσης, ζημιές έχουν σημειωθεί σε αποθηκευτικούς χώρους, στάβλους και σε ένα ποσοστό του ζωικού κεφαλαίου. Οι καλλιέργειες που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης, όπως σιτηρά, τριφύλλι και ελαιοκράμβη, στο σύνολό τους έχουν καταστραφεί».

Με παρεμβάσεις τους οι αγρότες της περιοχής ζητούν να γίνουν άμεσα μελέτες και να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών στην πρώην λίμνη Ξυνιάδας. Επιπλέον, ζητούν να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.