Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Χιονοπτώσεις στην Ελλάδα – κλειστά σχολεία και αντιολισθητικές αλυσίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

06/02/2023
6' διάβασμα
chionoptoseis-stin-ellada-kleista-scholeia-kai-antiolisthitikes-alysides-se-megalo-meros-tis-choras-252989

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» συνεχίζεται, και μεγάλο μέρος της Ελλάδας προσαρμόζεται ανάλογα στις χιονοπτώσεις και τον παγετό που χτυπά αγροτικές και αστικές περιοχές.

Κλειστά θα είναι σήμερα, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Βόλου λόγω της ολοήμερης χιονόπτωσης και του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τις πρωινές ώρες, με απόφαση του Δημάρχου Βόλου προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για πλήρη και ασφαλή καθαρισμό των σχολείων,όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην υπόλοιπη Μαγνησία κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις περιφέρειες των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης στις περιοχές τους, με αποφάσεις των τοπικών δημοτικών Αρχών.

Δ. Μακεδονία: Κλειστά σχολεία λόγω ολικού παγετού

Κλειστά, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και ολικού παγετού που επικρατεί, θα είναι σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους: Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων, Βελβεντού, Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στους δήμους, Καστοριάς, Γρεβενών και Βοϊου. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, σε όλους τους δήμους, εκτός από τον δήμο Βελβεντού, όπου ο παιδικός σταθμός θα παραμείνει κλειστός, και στον δήμο Σερβίων, όπου οι παιδικοί σταθμοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μία ώρα αργότερα.

Φλώρινα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο παραπάνω χάρτης παρουσιάζει το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι το βράδυ της Τρίτης 07/02, με εκτίμηση για ύψος χιονιού άνω του ενός μέτρου στα ορεινά του νησιού.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείο, Κώστας Λαγουβάρδος, Εύβοια και Κρήτη είναι οι δυο περιοχές οι οποίες αναμένεται να δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού από την κακοκαιρία “Βαρβάρα».

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα (2/2) στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων και στην πόλη. Στη Βοβούσα και τη Μηλιά η θερμοκρασία έπεσε στους -15 και -10 βαθμούς αντίστοιχα τα ξημερώματα.

“Πολικές” θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου

Στην πόλη των Ιωαννίνων το θερμόμετρο έδειξε στο κέντρο μείον τέσσερις βαθμούς τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στο λεκανοπέδιο έπεσε στους μείον έξι. Η Πολιτική Προστασία έριξε αλάτι σε όλους τους ορεινούς προορισμούς, προκειμένου να κινούνται καλύτερα τα οχήματα.

Θεσσαλονίκη: Χιόνι σε Πανόραμα και Χορτιάτη

Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς το πρωί σημειώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις,σε περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά του νομού. Σύμφωνα με αναφορές, οι λευκές νιφάδες έκαναν την εμφάνιση τους σε Πανόραμα, Χορτιάτη, Άγιο Αντώνιο, Τρίλοφο, Καρδία και Αγία Παρασκευή, ενώ έχει και αρκετό κρύο.

Οι δήμοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα σε δρόμους.

Δήμος Τρίπολης : Κλειστά όλα τα σχολεία σε δημοτικές ενότητες Λεβιδίου και Σκυρίτιδας

Με εντολή του δημάρχου Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη και με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό που θα επικρατήσει το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή, οι σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στις δημοτικές ενότητες Λεβιδίου και Σκυρίτιδας, θα μείνουν κλειστές.

Κλειστό θα μείνει, επίσης, το Ειδικό Σχολείο του Κάψια.

Για τις Ενότητες Λεβιδίου και Σκυρίτιδας, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα και τα νηπιαγωγεία – παιδικοί σταθμοί.

Τα μαθήματα στις παραπάνω σχολικές μονάδες θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Ο δήμος Τρίπολης, συστήνει, σ’ όλους τους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Χίος: Κλειστά σχολεία σε Καρδάμυλα, Βολισσό- Χιόνια στο Πελιναίο

Με στόχο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και την αποφυγή ατυχημάτων, κλειστά θα παραμείνουν για σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιοχές Καρδαμύλων και Βολισσού.

Η απόφαση του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, ελήφθη έπειτα από επικοινωνία με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και με δεδομένο την κακοκαιρία στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση, ενώ όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Χίου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Να σημειωθεί ότι χιόνια έχουν ήδη πέσει στον ορεινό όγκο του Πελιναίου, ενώ από πλευράς Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμου σε καίρια σημεία έχουν μετακινηθεί μηχανήματα για να επέμβουν άμεσα εφόσον το οδικό δίκτυο παρουσιάσει προβλήματα.

Πηγες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERTNews

ΓΡΑΦΕΙ: