Ξηρασία: Κατά 83% υπεύθυνη για τις καταστροφές στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως

-Διαφήμιση-

Πριν από λίγες μέρες η Eurostat εξέδωσε τα στοιχεία σχετικά με το αγροτικό εισόδημα καταγράφοντας μείωση 3% κατά μέσο στις χώρες της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως η ξηρασία είναι υπεύθυνη για τη μείωση αυτή. Στην Ελλάδα, η μείωση το 2018 άγγιξε το 4,9% σε σχέση με το 2017.

Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), καταγράφοντας σε σχετικό διάγραμμα ότι η ξηρασία είναι υπεύθυνη κατά 83% για τις καταστροφές και τις απώλειες στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως (σε σχέση με τις καταστροφές και στους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους). Στη σειρά, με μεγάλη όμως διαφορά, ακολουθούν οι καταστροφές από ηφαίστεια (30%), οι καταιγίδες( 23%), οι πλημμύρες (17%), το τσουνάμι(11%) και τέλος με 4% οι σεισμοί.

Ως μια λύση που προτείνεται για τη μείωση της απώλειας της παραγωγής από φαινόμενα όπως η ξηρασία ή οι πλημμύρες είναι η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και κυρίως εκείνων των προγνωστικών μοντέλων καιρού μέσω των οποίων ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται έγκαιρα για τις κλιματικές μεταβολές έχοντας χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα για να προφυλάξει την παραγωγή του και τα προϊόντα του.

-Διαφήμιση-