Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Crispeens: Βίγκαν τσιπς με βασικό συστατικό τα άγρια χόρτα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

26/07/2024
6' διάβασμα
crispeens-vigkan-tsips-me-vasiko-systatiko-ta-agria-chorta-apo-to-panepistimio-aigaiou-kai-to-panepistimio-ioanninon-327846
Η ιδέα για τα εναλλακτικά βίγκαν τσιπς Crispeens προέκυψε από την ανάγκη να ενταχθούν τα άγρια χόρτα σε ένα καθημερινό σνακ εύκολο προς κατανάλωση, δεδομένης της χαμηλής πρόσληψης άγριων χόρτων από τον ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι ο τομέας των τροφίμων αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος για έρευνα, αναζήτηση και καινοτομία. Καινοτομία που οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής, τα οποία διακρίνονται για τις ιδιότητές τους και θέτουν στο επίκεντρο κατηγορίες τροφίμων λιγότερο «προβεβλημένες», όπως τα όσπρια και τα χόρτα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιούν παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Τέτοιου είδους προϊόντα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού διαγωνισμού Ecotrophelia, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Διαβάστε επίσης

LegumiNutty: Καινοτόμο προϊόν ρεβιθιού με ορό γάλακτος θα «ταξιδέψει» στο Παρίσι

Η ανάγκη αξιοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου ελληνικού προϊόντος διατροφής που πρόκειται να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα. Ο λόγος για το «LegumiNutty», που δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέκτησε το 1ο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia του […]

13/07/2024 6' διάβασμα

Η «ΥΧ», συνεχίζει, παρακάτω, την παρουσίαση των βραβείων που απονεμήθηκαν στις ομάδες φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων (σ.σ. στο φύλλο 454 παρουσιάστηκε η ομάδα LegumiNutty, που κατέκτησε το πρώτο βραβείο)


Τα καινοτόμα εναλλακτικά βίγκαν τσιπς χωρίς γλουτένη, με βασικό συστατικό άγρια βρώσιμα χόρτα της ελληνικής χλωρίδας, Crispeens, κατέκτησαν το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό και δημιουργήθηκαν σε συνεργασία του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» οι επιβλέποντες της ομάδας, ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο αναπληρωτής καθηγητής Αντώνιος Κουτελιδάκης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «τα Crispeens, με βασικό συστατικό τα άγρια βρώσιμα χόρτα της ελληνικής χλωρίδας και συγκεκριμένα τον ζωχό και τα αντίδια προάγουν τη μεσογειακή διατροφή. Είναι ενισχυμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ επίσης ενσωματώνουν αλεύρι φακής και μπιζελιού για πρόσθετη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Οι φυσικές γεύσεις φρέσκων φρούτων συμβάλλουν στη γεύση και την υφή, χωρίς να χρειάζονται αλάτι ή πρόσθετα».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να ενταχθούν τα άγρια χόρτα σε ένα καθημερινό σνακ εύκολο προς κατανάλωση, δεδομένης της χαμηλής πρόσληψης άγριων χόρτων από τον ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια. «Παράλληλα, πολλά άγρια χόρτα αποτελούν ζιζάνια καλλιεργειών και απορρίπτονται. Συνεπώς, η αξιοποίησή τους αποτελεί σημαντικό προσοδοφόρο παράγοντα βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής και της κυκλικής οικονομίας».

Το ξεχωριστό σε αυτά τα τσιπς, όπως επισημαίνουν, «έχει σχέση τόσο με τη σύστασή τους όσο και με τα διατροφικά χαρακτηριστικά τους. Εκτός από τα άγρια χόρτα, τα οποία βρίσκονται στο μεγαλύτερο ποσοστό, χρησιμοποιήθηκαν άλευρα από μπιζέλι και φακή, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα φρούτα, συστατικά επιλεγμένα, με στόχο να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γεύσης και θρεπτικής αξίας. Το αποτέλεσμα που είχαμε είναι τσιπς χαμηλά σε θερμίδες, τα οποία αποτελούν επίσης πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, ενώ έχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Η υψηλή τους αντιοξειδωτική δράση και η μεγάλη περιεκτικότητα των πρώτων υλών σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες καταδεικνύουν ενδεχόμενες ευεργετικές δράσεις για την υγεία και τα διαφοροποιούν από τα υπάρχοντα τσιπς της αγοράς, έχοντας περίπου 75% λιγότερη ενέργεια, καθόλου αλάτι και συντηρητικά και μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά με ενδεχόμενη βιοδραστικότητα».

Οι ίδιοι συνοψίζουν, λέγοντας ότι «τα Crispeens είναι ένα έτοιμο προς κατανάλωση υγιεινό και γευστικό σνακ, που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διατροφικούς περιορισμούς, όπως αυστηρά χορτοφάγους ή άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς και άτομα με κίνδυνο υπέρτασης, προσφέροντας μοναδικές γεύσεις και μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή συγκριτικά με τα παραδοσιακά πατατάκια».

«Τα Crispeens είναι ένα έτοιμο προς κατανάλωση υγιεινό και γευστικό σνακ, το οποίο προσφέρει μοναδικές γεύσεις και μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή συγκριτικά με τα παραδοσιακά πατατάκια», αναφέρουν οι επιβλέποντες της ομάδας, Ανδρέας Τζάκος και Αντώνιος Κουτελιδάκης

Εμπορική κυκλοφορία

Την περίοδο αυτή γίνονται δοκιμές με χρήση και άλλων άγριων χόρτων, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος με περισσότερες γεύσεις, ενώ βελτιστοποιούνται παράμετροι όπως ο χρόνος ζωής.

«Στόχος είναι το προϊόν να κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στοιχειοθετούνται νέα αναλυτικά πρωτόκολλα για τον πλήρη προσδιορισμό βιοδραστικών μορίων, με στόχο να γίνει πλήρης χαρτογράφηση των ευεργετικών συστατικών, καθώς και να υπάρχει διαδικασία προτυποποίησης του προϊόντος», καταλήγουν οι επιβλέποντες.

Η ομάδα πίσω από το προϊόν

Το προϊόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Κατερίνα Δανέλη (team manager) και Χριστίνα Γκόγκου, και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Μαργαρίτα Αδοσίδη και Κωνσταντίνα Ζησοπούλου και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φρειδερίκη Γάλα. Η όλη προσπάθεια συντονίστηκε από τους επιβλέποντες Ανδρέα Τζάκο και Αντώνιο Κουτελιδάκη, με την υποστήριξη της υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πανωραίας Μπουσδούνη.

Πιο αναλυτικά, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητή Ανδρέα Τζάκου αφορούν τη Χημική Βιολογία και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών, διαγνωστικών και θεραπογνωστικών μορίων, καθώς και στη χαρτογράφηση και στην αξιοποίηση του ανεξερεύνητου φυτικού πλούτου της Περιφέρειας Ηπείρου, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του αναπληρωτή καθηγητή Αντώνιου Κουτελιδάκη αφορούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλινικών μελετών, με στόχο την ανάδειξη της εμπεριστατωμένης δράσης λειτουργικών τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία. Η δημιουργία του προϊόντος υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Unismack, που εδρεύει στο Κιλκίς.

Σκοπός της ομάδας είναι η αξιοποίηση της διάκρισης στον εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia, ώστε το προϊόν να γίνει γνωστό στους καταναλωτές. Παράλληλα, σχεδιάζεται η συμμετοχή και σε άλλους διαγωνισμούς, καθώς και σε εκθέσεις.