Τα «χλωριωμένα κοτόπουλα» ψηλά στην ατζέντα Τραμπ ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Νερό στο κρασί τους σε «δύσκολα» από πολιτικής –και όχι μόνο– άποψης ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων θα πρέπει να βάλουν οι Ευρωπαίοι, εφόσον επιθυμούν μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το μήνυμα αυτό έστειλε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Περντιού, μετριάζοντας την αισιοδοξία που προκάλεσε το «καλό κλίμα» στο οποίο, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ουάσινγκτον.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, επισήμως τουλάχιστον, έχουν επικεντρωθεί έως τώρα στην κατάργηση κάποιων γραφειοκρατικών εμποδίων, που αφορούν κυρίως τις εισαγωγές αμερικανικών οστρακοειδών στην ΕΕ και, αντίστροφα, τις εξαγωγές ευρωπαϊκών φρούτων στις ΗΠΑ.

Όμως, ο Περντιού ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει τους κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων, προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα που υφίστανται στο πλαίσιο του διμερούς εμπορίου οι ΗΠΑ. «Και αυτό είναι κάτι που πάει πολύ πιο πέρα από τα μήλα, τα αχλάδια και τα οστρακοειδή. Πρέπει [η ΕΕ] να κάνει περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα λεγόμενα «χλωριωμένα κοτόπουλα», τη μέθοδο δηλαδή απολύμανσης των κοτόπουλων, μετά τη σφαγή τους, μέσω εμβαπτισμού σε διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου. Πρόκειται για μια «στάνταρντ» πρακτική για τις αμερικανικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, η οποία, όμως, απαγορεύεται αυστηρά από την ΕΕ.

«Έχουμε ένα πολύ αποδοτικό σύστημα πτηνοτροφικής παραγωγής και μπορούμε να εξάγουμε σε όλο τον κόσμο», επέμεινε ο Περντιού, συμπληρώνοντας ότι πλέον «σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό στη διαδικασία αντί για χλώριο χρησιμοποιείται υπεροξικό οξύ», ένα χημικό που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν διαφέρει και πολύ από το… ξίδι. «Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι το χημικό αυτό δεν είναι ασφαλές», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός, δίνοντας ουσιαστικά μια πρόγευση της γραμμής την οποία σκοπεύει να ακολουθήσει η Ουάσινγκτον ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.