Χοιρινό: Η τιμή παραγωγού στο 1,4 ευρώ

Δέσμευση 9,8 τόνων χοιρινού κρέατος σε επιχείρηση του Πειραιά

Στο 1,4 ευρώ για τον παραγωγό γενικεύονται οι εμπορικές πράξεις για το χοιρινό, που είχαν ήδη μειωθεί στα 1,45 από τα 1,5 ευρώ που κρατήθηκαν όλο το καλοκαίρι, ενώ χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις εξακολουθεί να διατίθεται στη χονδρική και τη λιανική.

«Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εξέλιξη στον κλάδο μας», εξηγεί ο Γ. Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, επικεντρώνοντας στο «ντόμινο» της μείωσης των τιμών διεθνώς και την αρνητική εξέλιξη της τιμής στα εγχώρια χοιρινά.  Έχουν πέσει πολύ οι τιμές στα καναδέζικα και τα αμερικάνικα –λόγω αυξημένης παραγωγής-τα οποία συμπαρασύρουν και τα ευρωπαϊκά που με τη σειρά τους επηρεάζουν και τα ελληνικά, εξηγεί, προσθέτοντας τον παράγοντα των ανταγωνιστικών τιμών της Κίνας. Εκτιμά, ωστόσο, ότι εν όψει των Χριστουγέννων θα ισορροπήσει η εικόνα.

*Οι χαμηλές τιμές από την αντίπερα του Ατλαντικού επηρεάζουν και τις ευρωπαϊκές τιμές.