Χωρίς φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό μέχρι 01/2022 οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς Ην. Βασίλειο

Άντεξαν τους πρώτους κλυδωνισμούς του Brexit οι εξαγωγές τροφίμων

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2021 την έναρξη ισχύος της  υποχρέωσης τα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομική πιστοποίηση.

Όπως δήλωσε σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, «Χαιρετίζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της οποίας διευκολύνεται η ομαλή εξαγωγή φρούτων και λαχανικών.

Ελπίζουμε ότι οι υφιστάμενες απλοποιημένες διαδικασίες εξαγωγής προς το Ην. Βασίλειο θα ισχύσουν και μετά την 1/1/2022».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε χθες ενημέρωση σχετικά με τους όρους εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα:

  • Όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που εισάγονται από την ΕΕ θα είναι απαλλαγμένα από φυτοϋγειονομική πιστοποίηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. 
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2022 αναφέρεται ότι μόνο «τα περισσότερα κοινά φρούτα», «λαχανικά ρίζας και κονδύλων» και «φυλλώδη λαχανικά» (εκτός από επεξεργασμένες σαλάτες) θα πρέπει να προσκομίζουν φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών, την εβδομάδα μέχρι τις 11 Μαρτίου συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς η εμπορία εσπεριδοειδών και ακτινιδίων. 

Η προσφορά αυτήν τη στιγμή ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Υπήρξε καλή αγοραστική ζήτηση μεσαίων και μεγάλων φρούτων για μανταρίνια και πορτοκάλια με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στις αγορές, πλην όμως η βελτίωση των θερμοκρασιών θα ομαλοποιήσει την κατανάλωση.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +2% (59.587 τ. έναντι 58.283 τ. πέρσι).

Επίσης, συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1/2021 έως 11/3/2021 ανήλθαν σε 13.836 τόνους έναντι 9.760 τ. αντίστοιχα πέρσι. Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 8.145 τ. έναντι 6.505 τ. πέρσι.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 142.284 τ. έναντι 143.665 τ. αντίστοιχα πέρσι.

Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα. Από στοιχεία σχετικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε, προκύπτει ότι η γεύση κατά 45%, η ασφάλεια των τροφίμων κατά 42% και το κόστος με 40% οδηγούν στις αγορές τροφίμων λόγω του Covid-19 και οι καταναλωτές γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής που πρέπει επίσης να είναι εγγυημένα και είναι νόστιμα.

Εξακολουθούν και παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και πορτοκαλιών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) χωρίς να υποστούν επεξεργασία & τυποποίηση σε

εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους». Υποχρέωση των εποπτικών εθνικών υπηρεσιών είναι η διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων της χώρας μας.

Και κατά την ανασκοπούμενη εβδομάδα απορρίφθηκε και δεσμεύτηκε από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές φορτίο ακτινιδίων γιατί δεν ήταν τυποποιημένα συσκευασμένα, ήταν εντός Bins (μέσου ρητώς απαγορευμένου) για «βιομηχανική χρήση», πρακτική η οποία υπονομεύει όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. Το ίδιο συμβαίνει και με εξαγωγή πορτοκαλιών με την ίδια αιτιολογία, «για βιομηχανική χρήση» με παραλήπτες εμπόρους και όχι βιομηχανίες χυμών.