Μια εκδοχή του προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, η οποία διέρρευσε στον τύπο, δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους εναπομείναντες φακέλους για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τις φοβίες ότι οι ανωτέρω προτάσεις δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας πριν τις Ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου.

Το πρόγραμμα εργασίας, με τίτλο «Υλοποιώντας το σήμερα και προετοιμάζοντας το αύριο», περιγράφει τα σχέδια της Κομισιόν για το ποιες προτάσεις σκοπεύει να υποβάλει και πότε, ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στους βασικούς εκκρεμείς φακέλους της αγροδιατροφής.

Οι αξιοσημείωτες απουσίες περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, βασικό στοιχείο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F) και κεντρικό πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία στοχεύει στην επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της σχετικής μετάβασης.

Ομοίως, η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων λάμπει διά της απουσίας της, παρότι υποστηρίζεται ότι η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά –μία από τις τέσσερις προτάσεις που προορίζονται να συνθέσουν τη δέσμη για την καλή μεταχείριση των ζώων– θα υλοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023.