Χωρίς κτηνίατρο 200.000 γιδοπρόβατα στην Κάρυστο

Η υποστελέχωση πολλών γεωτεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τον αγροτικό τομέα με αρνητικές επιπτώσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η έλλειψη κτηνιάτρου στο τοπικό γραφείο Κτηνιατρικής στην Κάρυστο, όπου περίπου 200.000 γιδοπρόβατα δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης σε θέματα διαχείρισής τους.

Η κτηνοτροφία για τη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες των κατοίκων της και η υποστήριξη από την κτηνιατρική υπηρεσία είναι αναγκαία. Τα προϊόντα που παράγονται έχουν αποκτήσει αναγνωρισμένη ταυτότητα και ειδικότερα το αρνάκι της Καρύστου, με σημαντικές εξαγωγές κάθε χρόνο.

Η περιοχή διαθέτει δύο σύγχρονα σφαγεία, για τη λειτουργία των οποίων απαιτείται η παρουσία κτηνιάτρου. Ρωτήσαμε την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη σε θέματα κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, και μας είπε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. «Όχι μόνο για την περιοχή της Καρύστου, αλλά και για άλλες περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον σε κτηνιατρικά ζητήματα. Από την πλευρά μας, ζητήσαμε την άμεση κάλυψη αυτών των θέσεων από το αρμόδιο υπουργείο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, στο γραφείο Κτηνιατρικής Καρύστου μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν δύο κτηνίατροι και ήταν τοποθετημένοι σε αυτή την περιοχή. Οι ίδιοι, κάνοντας χρήση του νόμου της κινητικότητας, μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η σημαντική εκκρεμότητα για την τοπική αιγοπροβατοτροφία.