Χρ. Κέλλας: Μπορεί να γίνει επανεκτίμηση ζημιών στις αμυγδαλιές;

Την ανάγκη να συνταχθεί εκτίμηση και για τις απώλειες στο αμύγδαλο, επισημαίνει μ΄ επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας.

Επικαλούμενος δημοσίευμα περιφερειακής εφημερίδας της Λάρισας, τονίζει πως τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησαν σε εκτίμηση για απώλειας της παραγωγής στο βερίκοκο δεν έκαναν το ίδιο και με τις αμυγδαλιές στην περιοχή Καλοχωρίου του δήμου Τεμπών από τον παγετό του περασμένου Απρίλη.

Σημειώνει πως οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ βασίστηκαν στο γεγονός ότι οι ζημιές στο αμύγδαλο αποδίδονται σε άλλες αιτίες, τη στιγμή που οι παραγωγοί αποδίδουν το πρόβλημα στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, την ώρα που τα δέντρα έμπαιναν στο στάδιο της καρπόδεσης.

Ο κ.Κέλλας ζήτησε να πληροφορηθεί αν προτίθεται ο ΕΛΓΑ να επανεξετάσει το αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μέγεθος της ζημιάς μπορεί να μην είχε εμφανιστεί σε όλο του το εύρος. Επίσης, αν προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θ΄ αποφανθεί με απόλυτη ακρίβεια και τεκμηρίωση για τα αίτια των ζημιών στις συγκεκριμένες καλλιέργειες αλλά και γενικότερα για να συνδράμει, δηλαδή να τεκμηριώνει και να επικαιροποιεί τον κανονισμό του ασφαλιστικού οργανισμού με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις αποζημιώσεις των παραγωγών;

Να σημειώσουμε ότι η αγορά ξηρών καρπών παρουσιάζει δυναμική στην εγχώρια αγορά τα τελευταία χρόνια.