«Χρυσές δουλειές» για τους εξαγωγείς εσπεριδοειδών στην Τουρκία

Ισχυρή παρουσία με αυξημένες ποσότητες στην ευρωπαϊκή αγορά

«Χρυσές δουλειές» για τους εξαγωγείς εσπεριδοειδών στην Τουρκία

H ευρωπαϊκή αγορά συνέβαλε… τα μέγιστα στις αυξημένες εξαγωγές για τα τουρκικά εσπεριδοειδή, που μόνο μέσα στον Νοέμβρη, για τον οποίο δημοσιεύτηκαν οριστικά στοιχεία, κατέγραψαν ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 34% και ανήλθαν σε 1,65 εκατ. τόνους, αξίας 640 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 κορυφαίων προορισμών για τους Τούρκους εξαγωγείς, πράγμα που ερμηνεύεται ως βελτίωση των εμπορικών προδιαγραφών και της ποιότητας των προϊόντων της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Timeturk, τον μεγαλύτερο όγκο εισήγαγε η Ρωσία και συγκεκριμένα 165.000 τόνους, αξίας 67,4 εκατ. ευρώ. Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχία εισήγαγαν 43.775 τόνους εσπεριδοειδών, αξίας 19,8 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό αύξησης σε ποσότητες που απορρόφησε η Ιταλία, 74%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που είναι και το υψηλότερο μεταξύ εκείνων που κατέγραψε η Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν προς τη Βουλγαρία κατά 63%, την Ολλανδία κατά 50%, την Πολωνία κατά 49%, τη Ρουμανία κατά 37%, την Τσεχία κατά 17% και το Ην. Βασίλειο κατά 6%.

Το προϊόν με τις υψηλότερες επιδόσεις τον Νοέμβριο είναι το μανταρίνι, ακολουθεί το λεμόνι με 262.000 τόνους και το πορτοκάλι με 102.000 τόνους, ενώ εξήχθησαν και 45.000 τόνοι γκρέιπφρουτ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξαγωγές λεμονιών από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 39%, κάτι που χαρακτηρίζεται «υποσχόμενο» για το μέλλον του κλάδου, από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εσπεριδοειδών της χώρας, ο οποίος επεσήμανε ότι «έγινε καλή διαχείριση της άφθονης φετινής παραγωγής, επειδή η χώρα στράφηκε σε νέες αγορές». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι φετινές εξαγωγικές επιδόσεις, ιδίως σε Ιταλία και Ολλανδία, δείχνουν ότι η τουρκική παραγωγή και εμπορία ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και πώς η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στο εμπόριο εσπεριδοειδών.