Η χριστουγεννιάτικη ζήτηση ανέβασε στα 5,5 ευρώ το αρνί

Θα πιάσει τα 6 ευρώ εκτιμούν οι παραγωγοί, αλλά τα κέρδη εξανεμίζονται από την ανα τίμηση των ζωοτροφών

Η αυξημένη ζήτηση από την αγορά τις τελευταίες μέρες, τόσο στην εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, σε σχέση με την προσφορά αμνοεριφίων, έδωσαν ώθηση στις τιμές. Έτσι, από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι παραγωγοί σφάζουν αρνιά στα 5-5,5 ευρώ το κιλό, ενώ αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες η τιμή θα σταθεροποιηθεί στα 6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα λιγοστά αυτή την εποχή κατσίκια διατίθενται από τους παραγωγούς προς 50 λεπτά με 1 ευρώ πιο πάνω.

«Από την αρχή της εβδομάδας άρχισαν να τροφοδοτούνται οι αγορές. Η ζήτηση ανέβασε τις τιμές, οι οποίες είχαν πέσει ακόμα και στα 4 ευρώ για τον παραγωγό στο αρνί. Στην αρχή της εβδομάδας ήταν 5,5 ευρώ το κιλό και πιστεύω ότι θα πάνε στα 6 ευρώ τις επόμενες μέρες», αναφέρουν στελέχη της ΕΔΟΚ, προσθέτοντας ότι θετικά είναι τα μηνύματα για ζήτηση ελληνικού κρέατος και από ξένες αγορές.

Σκιά στο ευοίωνο τοπίο οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές

Αναφερόμενος στην περιοχή που εκπροσωπεί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, είπε ότι αυτή την εβδομάδα η τιμή του αρνιού έφτασε στα 5,50 ευρώ το κιλό, από 4,3-4,5 ευρώ που ήταν την προηγούμενη, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πιάσει τα 6 ευρώ το κιλό, ενώ πάνω από 6 ευρώ πωλούνται ήδη τα κατσίκια, δυσεύρετα αυτή την εποχή. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Γκουρομπίνο, τα περισσότερα αρνιά της Θεσσαλίας έφυγαν τις προηγούμενες εβδομάδες στα 4,3-4,5 ευρώ το κιλό.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα κρατηθεί η τιμή που έχουν τώρα και για το επόμενο διάστημα, γιατί είναι λιγότερα φέτος τα αρνιά», κατέληξε. Αξιολογώντας την ευπρόσδεκτη αύξηση της τιμής στο ευρύτερο τοπίο που διαμορφώνεται για τους παραγωγούς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζονται οι συσσωρευμένες απώλειες. Τώρα, αντιμετωπίζουμε και την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Μπορεί να είχαμε μία μικρή άνοδο της τιμής του γάλακτος, αυτή, όμως, εξανεμίστηκε από την αύξηση αυτού του κόστους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς και υπεύθυνος του ΣΕΚ για θέματα αιγοπροβατοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, τόνισε ότι όλα δείχνουν πως οι τιμές κινούνται σε ανοδική τροχιά. «Εδώ είμαστε στα 5-5,5 ευρώ το κιλό στα αρνιά», μας είπε.

Εκτιμά ότι η αύξηση της τιμής με κλειστή εστίαση συνδέεται με το γεγονός ότι σφάχτηκαν πολλά αρνιά το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στα 3,8 ευρώ το κιλό, και είναι λιγότερα τα διαθέσιμα, δημιουργώντας ανταγωνισμό. Σε αυτό πρόσθεσε και το γεγονός ότι έφυγαν πολλά κοπάδια την προηγούμενη χρονιά, που αγγίζουν σε ποσοστό το 15%.Ανοδικά κινείται και το Ρέθυμνο. Όπως μας είπε ο Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, οι τιμές κυμαίνονται στα 5-5,5 ευρώ το κιλό, με έντονο ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Επεσήμανε, όμως, ότι παρά την αυξημένη ζήτηση δεν υπάρχουν μεγάλα αρνιά, από 9 κιλά και πάνω, που πληρώνονται στις υψηλότερες τιμές.

Εξήγησε ότι «υπάρχουν κοπάδια που δεν ταΐστηκαν καλά, λόγω έλλειψης χρημάτων από τους κτηνοτρόφους, γιατί οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και έναν μήνα τώρα οι συνεχείς βροχοπτώσεις στο Ρέθυμνο δεν επιτρέπουν να βοσκήσουν τα ζώα έξω».