της Ελένης Ριζάκη

Ως καλή προμηνύεται σε γενικές γραμμές η φετινή χρονιά για τα οινοστάφυλα και κατ’ επέκταση την οινοπαραγωγή. Παράλληλα, αισιοδοξία φαίνεται να υπάρχει και σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις κρασιού, με την προϋπόθεση ότι η πρόβλεψη για μια επιτυχημένη φετινή σεζόν για τον επισιτισμό και τον τουρισμό, τους δύο κλάδους που παίζουν βασικό ρόλο στην κατανάλωση οίνου, θα βγει αληθινή.

Αύξηση πωλήσεων καταγράφει η Κρήτη

«Φέτος, είναι μία από τις πολύ καλές χρονιές. Η ποιότητα και η ποσότητα είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, που ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασε τον χαρακτήρα των σταφυλιών και μείωσε την ποσότητα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Στέλιος Ζαχαριουδάκης, οινοπαραγωγός από την Κρήτη.

Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, πέρα από την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει και πλήττει όλο τον κόσμο, προβληματίζει τους οινοπαραγωγούς πολλαπλά. Για παράδειγμα, ανησυχούν έντονα για τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών τον επικείμενο χειμώνα, όπως ήδη παρατηρείται στο γυαλί: «Κάνουμε προαγορές μπουκαλιών. Είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία του κλάδου, τη ρευστότητα και θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Φοβόμαστε, όμως, μήπως πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις».

Ακόμα, σχολιάζοντας τις φετινές πωλήσεις, ο κ. Ζαχαριουδάκης λέει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις πάνε καλά, ενώ όσοι τοποθετούσαν την προηγούμενη διετία τα κρασιά στην εστίαση, πιέστηκαν: «Πριν σημειωνόταν μέχρι και 80% πτώση του τζίρου. Φέτος, όλοι έχουν αύξηση στις πωλήσεις, γιατί ο κόσμος θέλει να βγει έξω».

η φετινή αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την αυξημένη προτίμηση του κρασιού από τους τουρίστες, έχει αποφέρει μεγάλη ανάκαμψη στις πωλήσεις
του προϊόντος

Ντ. Σπυροπούλου: Υψηλών προδιαγραφών το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας

Αισιοδοξία επικρατεί στη Μαντίνεια, όπως ενημερώνει η Ντίνα Σπυροπούλου του Κτήματος Σπυρόπουλου: «Τα αμπέλια με Μοσχοφίλερο εμφανίζουν πολύ καλή ποιότητα, αλλά και ικανοποιητικές ποσότητες.

Ξεπεράσαμε τον περονόσπορο και τον ανοιξιάτικο πάγο, αλλά μας προβληματίζει το ωίδιο. Ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει, επειδή οι αμπελώνες μας καλλιεργούνται βιολογικά, αν κριθεί αναγκαίο, θα χρησιμοποιήσουμε θειάφι».

Αναφορικά με την ποσότητα, θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, οπότε αν και είχαν σταφύλια, δεν υπήρχε απόδοση λόγω του καύσωνα, ενώ «σε κάθε περίπτωση αναμένεται αύξηση τιμών, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών και της ενεργειακής κρίσης».

Στο κομμάτι της συσχέτισης πωλήσεων με την πορεία που έχει φέτος ο τουρισμός και η εστίαση, η κα Σπυροπούλου λέει πως «υπάρχει κάποια αύξηση, αλλά δεν είναι ανάλογη του τουρισμού, γιατί οι τουριστικές επιχειρήσεις κινήθηκαν συντηρητικά. Τώρα κάνουν επαναλαμβανόμενες παραγγελίες και, ταυτόχρονα, προσπαθούν να διώξουν τα στοκ τους από πριν».

Ν. Βλάχος: Λίγη βροχή ακόμα ζητά το Αγιωργίτικο της Νεμέας

«Αντιμετωπίζουμε έλλειψη νερού, αλλά, προς το παρόν, τα οινοστάφυλα δεν έχουν επηρεαστεί. Με λίγη βροχή θα πάνε καλά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας. Ειδικότερα, όπως λέει, «η ποσότητα και η ποιότητα είναι καλή μέχρι τώρα.

Ελπίζω οι κλιματολογικές συνθήκες να βοηθήσουν, να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα». Ακόμα, ο κ. Βλάχος αναφέρει ότι καταγράφεται ανάκαμψη στο κρασί, γεγονός που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα. Ελπίζει να είναι ένα καλό καλοκαίρι, γιατί ανησυχεί για το τι θα φέρει ο χειμώνας σε οικονομικό επίπεδο.

Μέσα Αυγούστου θα κριθούν πολλά στην Αταλάντη

Παρόμοια εικόνα με της Κρήτης επικρατεί στην Αταλάντη. «Ποσοτικά, η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι», λέει ο Μάκης Κοντογεώργος, υπεύθυνος οινοποιείου στην περιοχή, ενώ «οι θερμοκρασίες κατά τα μέσα Αυγούστου θα κρίνουν πολλά». Σχετικά με την ποιότητα, επειδή η χρονιά ήταν δροσερή, «όποιος έχει δουλέψει καλά, θα πάει καλά».

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Κοντογεώργος μιλά για μεγάλο ανταγωνισμό, ενώ χαρακτηριστικό είναι το σχόλιό του για τις δυσκολίες της προηγούμενης περιόδου και ιδίως για τον ρόλο των αλυσίδων λιανικής πώλησης: «Ανέβαζαν τις τιμές, ενώ εμείς ήμασταν κλειστά την περίοδο της Covid-19, ή ήμασταν ανοιχτοί και είχαν κλείσει την εστίαση».

Θ. Ντούγκος: Μόνο όταν περάσει το κατώφλι του οινοποιείου, θα κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις

Παρά τις καιρικές εναλλαγές, η φετινή χρονιά στη Λάρισα είναι μια καλή χρονιά, μια «χρονιά αμπελουργού», όπως τη χαρακτήρισε ο Θάνος Ντούγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, διευκρινίζοντας πως είναι καλή για τους επαγγελματίες, για όποιον ψεκάζει με προσοχή.

Επίσης, ο κ. Ντούγκος σημειώνει ότι «φαίνεται πως υπάρχει παραγωγή, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας και το χαλάζι». Για αυτόν τον λόγο, προτίμησε να μην κάνει κάποια πρόβλεψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σταφύλι είναι ασφαλές όταν περάσει το κατώφλι του οινοποιείου, τότε μπορούμε να προβλέψουμε. Ο κύριος όγκος του τρύγου θα ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Στ. Μπουτάρης: Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε πολλούς κωδικούς

«Αναφορικά με την ποσότητα, γενικά είναι μια καλή χρονιά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Στέλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Συγκεκριμένα, για το Ξινόμαυρο, διευκρινίζει πως υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα στη Νάουσα, αλλά αποτελεί εξαίρεση το Αμύνταιο, όπου η παραγωγή χτυπήθηκε από χαλάζι. Εν κατακλείδι, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ευεργετικά, όσο και καταστροφικά.

Σχετικά με το Ασύρτικο Σαντορίνης, ο κ. Μπουτάρης ελπίζει να μην επαναληφθεί καύσωνας στα επίπεδα του περσινού, που είχε πλήξει τις σοδειές. Επιπροσθέτως, η φετινή αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την αυξημένη προτίμηση του κρασιού από τους τουρίστες, έχει αποφέρει μεγάλη ανάκαμψη στις πωλήσεις του προϊόντος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα από πολλούς κωδικούς, ενώ είναι δύσκολο να βρει κανείς Μαλαγουζιά.

Κτήμα Παυλίδη: Ο κορωνοϊός έμαθε στον κόσμο να πίνει κρασί στο σπίτι του

Γενικά, στη Μακεδονία, αναμένεται μικρότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι λόγω των πολύ έντονων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Χρόνης, διευθυντής των Αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, λέει πως η Δράμα αντιμετώπισε βροχοπτώσεις, «καιρική συνθήκη ιδανική για την ανάπτυξη ασθενειών. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις». Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται αύξηση 10% συγκριτικά με πέρυσι. Προβλέποντας την ποιότητα, ο κ. Χρόνης μιλά για «λευκά με αρώματα και οξύτητες, ενώ για τα κόκκινα θα προτιμούσαμε λιγότερες βροχοπτώσεις για μικρότερη αναλογία φλοιού-σάρκας. Φέτος, λόγω χαλαζοπτώσεων, παρατηρείται έλλειψη και για αυτό έχουν ανέβει οι τιμές (0,80 ευρώ τα λευκά και 0,60 ευρώ τα ερυθρά, με τα τελευταία να έχουν ανοδική τάση). Σε κάποιες περιοχές, τα λευκά ξεπερνούν το 1 ευρώ και τα κόκκινα το προσεγγίζουν».

Επίσης, ο κ. Χρόνης αναφέρει πως τα οινοποιεία γνωρίζουν ανάπτυξη γενικά, η οποία δεν οφείλεται μόνο στον τουρισμό: «Ο κορωνοϊός έμαθε τον κόσμο να πίνει κρασί στο σπίτι του, κάτι που δείχνει και η αύξηση των πωλήσεων στις αλυσίδες λιανικής πώλησης».

ΚΕΟΣΟΕ:
Στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 30 χρόνια η τιμή του οινοποιήσιμου

Σε εισήγηση του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ, Χρίστος Μάρκου, στην 61η Τακτική Γενική Συνέλευση της οργάνωσης, το οινοποιήσιμο σταφύλι χαρακτηρίζεται ως «το μοναδικό αγροτικό προϊόν που η τιμή του εδώ και 30 χρόνια μένει στα ίδια επίπεδα, με αποτέλεσμα η συνέχιση της καλλιεργητικής του φροντίδας εξ αντικειμένου να θεωρείται αμφίβολη».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο Χρίστος Μάρκου, το οινοστάφυλο αποτελεί το «αγροτικό προϊόν που υπέστη τις συνέπειες των κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας (κρίση δημοσιονομική, υγειονομική, ενεργειακή και κρίση ακρίβειας), χωρίς να στηριχθεί χρηματοοικονομικά και θεσμικά».

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021 στην Ελλάδα μειώθηκε η αξία προϊόντων αμπέλου σε ποσοστό -26,7%. Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι η εικόνα αυτή δεν είναι προϊόν μιζέριας, αλλά άδικων και αναποτελεσματικών μέτρων και πολιτικών, όπως το μέτρο στήριξης των δύο αποστάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι, ουσιαστικά, αυτό το μέτρο αφορούσε οινοποιητικές επιχειρήσεις με παραγωγή για το εμπόριο, οργανώσεις και ενώσεις με παραπάνω από δύο οινοπαραγωγούς, καθώς και διεπαγγελματικές οργανώσεις. Τελικά, ενισχύθηκαν κυρίως «οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που πλήρωσαν χαμηλή τιμή σταφυλιού», ενώ «οι Έλληνες αμπελουργοί δεν ωφελήθηκαν στο παραμικρό».

Στην πρώτη θέση το Σαββατιανό

Βέβαια, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν «μπορεί ο Έλληνας αμπελουργός να συνεχίσει να καλλιεργεί και να παράγει κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες που βιώνει καθημερινά».

Η απάντηση δίνεται μέσα από καθημερινά παραδείγματα, όπως τα ζητήματα της μείωσης των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας, της σημερινής κρίσης ακρίβειας, του αυξημένου κόστους παραγωγής και του κατρακυλίσματος των τιμών τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ παραθέτει και στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην οινοπαραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική ελληνική οινοπαραγωγή το 2021 ανήλθε στους 246.890 τόνους. Σε ό,τι αφορά την ποικιλιακή σύνθεση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυριαρχεί το Σαββατιανό. Ειδικότερα, η ποικιλία αυτή καλύπτει 102,634 στρέμματα που αντιστοιχούν στο 16,11% του αμπελώνα της χώρας, ακολουθούμενη από τον Ροδίτη (93.982 στρ.) και το Αγιωργίτικο (31.279 στρ.). Η κατανάλωση εκτινάχθηκε με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης από 9,71 lit/καταναλωτή, το 2020 στα 26,55 lit/καταναλωτή το 2021. Ποσοστιαία οι εισαγωγές του 2021 ήταν στο 7,63% της αντίστοιχης ελληνικής οινοπαραγωγής και οι εξαγωγές αποτελούσαν το 11,34%, διαμορφώνοντας έτσι ένα θετικό ισοζύγιο.