Χτύπησε και το αιγοπρόβειο ο «ιός» του αγελαδινού

Μειώσεις από 5 έως 10 λεπτά αξιώνουν από τους κτηνοτρόφους οι βιομηχανίες με πρόσχημα την «κρίση στη φέτα»

ΠΟΓΕΔΥ: «Γραφειοκρατική παράνοια φέρνει η ΚΥΑ για το γάλα»
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Όταν στα τέλη του περασμένου χρόνου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των μειώσεων στην τιμή του αγελαδινού, πολλοί κτηνοτρόφοι διατύπωναν χαμηλόφωνα την πρόβλεψη –με την ευχή να διαψευσθούν– ότι δεν ήταν παρά θέμα χρόνου το «κλίμα» αυτό να περάσει και στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Λίγους μήνες μετά –και αφού εν τω μεταξύ η μέση τιμή του αγελαδινού έχει κατρακυλήσει στα 35 λεπτά το κιλό ενώ σε ορισμένες περιοχές εισκομίζονται ποσότητες ακόμα και με 25 λεπτά το κιλό– οι φόβοι τους φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. Με πρόσχημα την «κρίση στη φέτα», οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μια επίμονη προσπάθεια να περικόψουν έως και 10% τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί για το πρόβειο και το γίδινο γάλα που τους παραδίδουν.

Στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου η παραγωγή γάλακτος είναι οψιμότερη –άρα η τρέχουσα σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί–, οι κτηνοτρόφοι καλούνται εν μέσω της γαλακτοκομικής περιόδου από τις βιομηχανίες για… επαναδιαπραγμάτευση από την οποία δεν εξαιρούνται ούτε τα υπογεγραμμένα συμβόλαια. «Δεν υπάρχει κτηνοτρόφος που να μην κλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες να αποδεχτεί, τις περισσότερες φορές με εκβιαστικό τρόπο, μειώσεις τουλάχιστον 5 λεπτών στην τιμή εισκόμισης του αιγοπρόβειου γάλακτος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμα και για περικοπές 8 λεπτών», λέει στην «ΥΧ» επικεφαλής γνωστού συνεταιρισμού από τη Θράκη.

  • Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην Ύπαιθρο Χώρα που κυκλοφορεί.

-Διαφήμιση-