Το υδρόθειο στο Αιτωλικό απειλεί τα ψάρια και τη δημόσια υγεία

Την επανεμφάνιση υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού, που προκαλεί τον θάνατο σε ψάρια, ενώ απειλεί τη δημόσια υγεία, καταγγέλλει ο Σύλλογος των Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό». Η δημιουργία του οφείλεται στο σάπισμα των φυκιών, που είναι πάρα πολλά λόγω ευτροφισμού, και του φυτοπλαγκτού, αλλά και στην ταυτόχρονη απουσία οξυγόνου. Το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό ανά διαστήματα με την αναστροφή των νερών και την ανάδυση του υδρόθειου, κυρίως, σε περιόδους κακοκαιρίας, όπως συνέβη πρόσφατα την ημέρα των Θεοφανίων.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος, πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει αιτία το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και αφορμή την εγκατάλειψη των υποδομών της πόλης του Αιτωλικού, τονίζοντας πως «ουσιαστικά κανένα από τα διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια, που καταναλώνονται κάθε χρόνο για δήθεν έργα στη λιμνοθάλασσα, δεν έχει πραγματικό σκοπό τη μείωση ή την εξαφάνιση του στρώματος υδρόθειου που έχει συγκεντρωθεί στα βαθύτερα επίπεδα του καναλιού του Αιτωλικού».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, αυτήν τη φορά, το συγκεκριμένο υδρόθειο προήλθε από την Ανατολική Νίδοβα, λόγω της μη λειτουργίας του Βιολογικού της πόλης, του μπαζώματος των καμαρών των Γεφυριών, της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του αντλιοστασίου στην Εθνική οδό Αιτωλικού-Μεσολογγίου και του μπαζώματος του Διαύλου στο ύψος του ιχθυοτροφείου Πόρου.

Εκτός ελέγχου

«Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, διότι η επίσημη πολιτεία, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτό το θέμα, παρότι εκτίθενται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή και η συνέχιση της βιωσιμότητας στη πόλη του Αιτωλικού.

Η έγκριση ή μάλλον η προώθηση των έργων εντός της λιμνοθάλασσας των 22.000.000 ευρώ, για παρεμβάσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ανύπαρκτες, εικονικές ή ακόμη και επικίνδυνες… και οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την καταπολέμηση του φαινομένου του υδρόθειου, μας ανησυχεί και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Επιπλέον, ζητά απαντήσεις και δεσμεύσεις από τους ιθύνοντες για το ποιος θα αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των αλιέων της λιμνοθάλασσας, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη μη λειτουργία των υποδομών του Αιτωλικού, για πάνω από μια δεκαετία και πότε θα αναλάβει πρωτοβουλία η τοπική αυτοδιοίκηση για συνεργασία με τους αλιείς, προκειμένου να μπορέσει να δρομολογήσει πραγματικά έργα εντός της λιμνοθάλασσας και όχι έργα βιτρίνας.

Καλεί, δε, τους δημότες, σε συνεργασία με τους αλιείς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάδειξης του κινδύνου που ελλοχεύει από την ύπαρξη του υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού, για την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Επικίνδυνο το υδρόθειο

Σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βάνα Πατρινού, μπορεί η οσμή «των κλούβιων αβγών» να είναι ενοχλητική, όμως είναι και άκρως επικίνδυνη. Το υδρόθειο είναι ένα άχρωμο και ιδιαίτερα τοξικό αέριο. Ενδεχόμενη έκθεση σε αυτό προκαλεί από πονοκεφάλους, προβλήματα στην όραση και την αναπνοή έως παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος και θάνατο, σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις. Μάλιστα, η επαναλαμβανόμενη έκθεση οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία.

Για το εν λόγω ζήτημα, κατατέθηκε αναφορά στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον βουλευτή και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτο Ζαμπάρα.