ΥΠΑΑΤ: Έρχεται εγκύκλιος με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Ελαιοκομικού Μητρώου

Διονύσης Σταμενίτης: «Αναγκαίο βήμα που υπηρετεί το συμφέρον των ελαιοπαραγωγών»
18/06/2025
7' διάβασμα
ypaat-erchetai-egkyklios-me-oles-tis-leptomereies-efarmogis-tou-elaiokomikou-mitroou-283623

Το πλαίσιο της διαδικασίας για την εγγραφή των παραγωγών στο Ελαιοκομικό Μητρώο αποτέλεσε αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες, 17 Ιουνίου,  στο ΥΠΑΑΤ, υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιου Στρατάκου, του Γενικού Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, Μόσχου Κορασίδη, εκπροσώπων της ΔΟΕΠΕΛ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς) και της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής για το λάδι (σ.σ. την Παρασκευή αναμένεται να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του καταστατικού), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, το επόμενο διάστημα η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου με όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί. Στόχος του Υπουργείου, όπως επεσήμανε ο κ. Σταμενίτης, είναι να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία, ούτε επιπρόσθετη διαδικασία για τους ελαιοπαραγωγούς, και ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν πραγματοποιήσει την απαιτούμενη προεργασία.

Ειδικότερα, μέσα από τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα αντλούνται τα απαραίτητα στοιχεία που ήδη είναι καταχωρημένα, με την προϋπόθεση συναίνεσης των ίδιων των παραγωγών. Επιπρόσθετα, θα διευκρινίζονται ζητήματα αναφορικά με τα δελτία αποστολής, ελέγχους, κτηματολόγιο κ.α.

 «Η εγγραφή στο Ελαιοκομικό Μητρώο είναι ένα αναγκαίο βήμα ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο στον τομέα και να διασφαλιστεί η οργάνωση που αξίζουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί. Πρόκειται για μια διαδικασία που υπηρετεί το συμφέρον των παραγωγών, καθώς θα ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά, θα απλοποιήσει ελέγχους και θα υποστηρίξει πιο στοχευμένες πολιτικές στήριξης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία θα είναι απλή και χωρίς ταλαιπωρία και ήδη οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας έχουν κάνει την αναγκαία προεργασία. Προχωρούμε με σχέδιο, συνεργασία και στόχο ένα ισχυρότερο αύριο για τον ελαιοκομικό τομέα» δήλωσε ο  ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ανεφάρμοστο το χρονοδιάγραμμα- ανέφικτη η επικαιροποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου»

Στο μεταξύ, τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αριθμό 77979/21.03.2025 της Υπουργικής Απόφασης  για την λειτουργία του ελαιοκομικού μητρώου, ανέδειξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Μανόλη Χνάρη.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων  σε σχετική ανακοίνωση,  με την εν λόγω ΥΑ, οι ΔΑΟΚ και οι ΔΑΟ των οικείων Περιφερειών, τέθηκαν αρμόδιες για την καταχώριση των στοιχείων των ελαιοκομικών αγροτεμαχίων της χώρας στο ελαιοκομικό μητρώο, τη διεξαγωγή των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων και την υποβολή κυρώσεων.

Παράλληλα επισημαίνουν  το υπουργείο καλεί τις ανωτέρω υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες επικαιροποίησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 (δηλαδή σε διάστημα μόλις 6 μηνών), ούτως ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να προβούν στις δηλώσεις συγκομιδής ελαιόκαρπου σε προθεσμία από 1η Οκτωβρίου 2025 έως 31 Μαΐου 2026.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και πραγματικά επαληθευμένου ελαιοκομικού μητρώου προϋποθέτει:

  1. την ύπαρξη σχετικής υποδομής,
  2. την στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών με διοικητικό προσωπικό και σχετικές επιστημονικές ειδικότητες,
  3. τον εφοδιασμό τους με σύγχρονα μέσα καταγραφής και μέτρησης των ελαιοκομικών εκτάσεων,
  4. τη διασύνδεσή τους με τις λοιπές ψηφιακές υπηρεσίες ελέγχου και διασταύρωσης του Δημοσίου, όπως το gov.gr, το ΟΣΔΕ, το Κτηματολόγιο και η ΑΑΔΕ,
  5. απαραίτητη διαβούλευση με τα στελέχη, το υπηρεσιακό προσωπικό των σχετικών υπηρεσιών και τον αγροτικό κόσμο της χώρας καθώς και
  6. την πιλοτική εφαρμογή και ενημέρωση των αγροτών με σκοπό την εξοικείωση τους με την εν λόγω διαδικασία». Αντίθετα, έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια ενέργεια, αφού το ελαιοκομικό μητρώο έχει να επικαιροποιηθεί από το 2005, καθιστώντας τα στοιχεία του εντελώς αναξιόπιστα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές έθιξαν «το ανεφάρμοστο» και «την προχειρότητα» της νέας ΥΑ, αφού επιχειρείται: «η καταχώριση και επικαιροποίηση των στοιχείων εκατομμύριων ελαιόδεντρων σε διάστημα έξι μηνών» την ίδια στιγμή, μάλιστα, όπου: «οι αρμόδιες ΔΑΟΚ/ΔΑΟ δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό, δεν είναι εξοπλισμένες με επαγγελματικές συσκευές GPS, GIS, σύγχρονα μέσα μέτρησης εκτάσεων και κατάλληλα υπηρεσιακά οχήματα για την προσέγγιση δύσβατων ορεινών και ημιορεινών ελαιοτεμαχίων ενώ δεν έχουν και εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα στοιχεία του ΟΣΔΕ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την ΥΑ  77979 (ΦΕΚ 1749 Β 10-4-205)  που αφορά την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου.

Η Υπουργική απόφαση αυτή καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων να δηλώνουν κάθε χρόνο την παραγωγή κάθε αγροτεμαχίου με ελαιόδεντρα που έχουν στην κατοχή τους (ιδιοκτησία ή ενοικίαση).  Για τις δηλώσεις αυτές είναι απαραίτητοι οι κωδικοί κάθε αγροτεμαχίου από το Ελαιοκομικό Μητρώο.

Το Ελαιοκομικό Μητρώο στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν είναι ενημερωμένο, αφού οι δηλώσεις αγροτεμαχίων, πληρωμές ενισχύσεων και άλλες διοικητικές πράξεις χρησιμοποιούν το ΟΣΔΕ και τους 13ψήφιους κωδικούς του.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιοχές της χώρας δηλώνονται όλα τα αγροτεμάχια για τη σύνταξη του Κτηματολογίου και με την ολοκλήρωση του έργου κάθε τεμάχιο λαμβάνει ΚΑΕΚ.

Μετά τη δημοσίευση της ΥΑ οι κατά τόπους ΔΑΟΚ με το λιγοστό προσωπικό τους  προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνθέσουν και να ενημερώσουν από την αρχή το Ελαιοκομικό Μητρώο.  Με το υπάρχον προσωπικό  και τον αριθμό αγροτεμαχίων-ελαιώνων αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Το ίδιο διάστημα και από τις 3 Ιουνίου κάθε πολίτης μπορεί να εκδώσει τον Προσωπικό Αριθμό Πολίτη για να έχει ένα αριθμό για όλες τις συναλλαγές του αντί των πολλών (ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ)

Αναρωτιόμαστε, γιατί την ώρα που κάθε πολίτης γίνεται προσπάθεια να έχει ΕΝΑ αριθμό, κάθε ελαιώνας θα έχει ΤΡΕΙΣ αριθμούς : ΟΣΔΕ, Κτηματολόγιο, Ελαιοκομικό Μητρώο;

Πόσο δύσκολο είναι να προσαρμοστεί υπάρχων χάρτης (κτηματολόγιο ή ΟΣΔΕ), με τις όποιες ελλείψεις ή λάθη, πάνω στο χάρτη του Ελαιοκομικού Μητρώου,  και μόνο όσοι δεν έχουν ενημερωμένα στοιχεία να προσέλθουν για ενημέρωση Μητρώου. Και οι αριθμοί για κάθε αγροτεμάχιο να  είναι ίδιοι είτε με του Κτηματολογίου, είτε με του ΟΣΔΕ.

Στην εποχή της  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των δορυφορικών Χαρτών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει να αξιοποιούμε την τεχνολογία  και τους ανθρώπινους πόρους, όχι να προσπαθούμε να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό.

Να σημειώσουμε ότι τα ελαιουργεία καταγράφουν τον ελαιόκαρπο που έχει συγκομίσει κάθε παραγωγός και διατηρούν αρχεία με τα σχετικά στοιχεία.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: