ΥΠΑΑΤ: Πρόταση ένταξης του κρόκου Κοζάνης στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2023

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των κροκοπαραγωγών για ένταξή τους στο καθεστώς ειδικού προγράμματος ενίσχυσης, όπως η μαστίχα Χίου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή δόθηκε στο πλαίσιο του καθεστώτος των μικρών νησιών Αιγαίου, όπου δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί ο κρόκος.

Ανοιχτό άφησε το ΥΠΑΑΤ το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο κρόκος Κοζάνης στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του έτους 2023 για 5.450 στρέμματα και, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικής ΚΥΑ, να ενισχυθεί.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, για το αν θα στηρίξει η κυβέρνηση οικονομικά τους παραγωγούς κρόκου και αν θα αναληφθεί πρωτοβουλία, ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ, για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης.

Ενέργειες στήριξης

Στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε ότι έχει προταθεί η ένταξη του κρόκου στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Επιπλέον, ενημέρωσε για τις ενέργειες προώθησης του προϊόντος και της τόνωσης των εξαγωγών, όπως η διαδικασία έκδοσης προτύπου ποιότητας για τον κρόκο από τον Codex Alimentarius, στο οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας συγκομιδής, οι δράσεις του προγράμματος εξωστρεφούς γεωργίας από τις οποίες θα ωφεληθούν αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και ο κρόκος, όπως και η επιτυχία, μετά από συντονισμένες ενέργειες, να εγγραφεί ο κρόκος στο μητρώο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ώστε να μπορεί να εισαχθεί, πλέον, στη χώρα ως τρόφιμο.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το αίτημα των κροκοπαραγωγών για ένταξή τους στο καθεστώς ειδικού προγράμματος ενίσχυσης, όπως η μαστίχα Χίου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή δόθηκε στο πλαίσιο του καθεστώτος των μικρών νησιών Αιγαίου, όπου δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί ο κρόκος, καθώς και ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα Συνδεδεμένης Ενίσχυσης από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση προέκυψε μετά από επιστολή που απέστειλε προς όλους τους βουλευτές Κοζάνης ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών, ενημερώνοντας για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη του συνεταιρισμού μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές συρρικνωμένης παραγωγής.

Μειωμένη παραγωγή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, Βασίλης Μητσόπουλος, μιλώντας στην «ΥΧ», υποστήριξε ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής, η μέση στρεμματική απόδοση για το 2023 διαμορφώθηκε στα 185 γρ./στρ., όταν ο μέσος όρος την περίοδο 2000-2021 ήταν 510 γρ./στρ. Η παραγωγή του 2023 υπολείπεται του μέσου όρου της 22ετίας κατά 325 γρ. ανά στρέμμα και σε αξία 390 ευρώ/στρέμμα. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας. Για το εισόδημα που έχει χαθεί, η μετριοπαθής εκτίμηση είναι 250 ευρώ/στρέμμα, για τα 5.626 στρέμματα που δηλώθηκαν το 2023. Το απολεσθέν εισόδημά μας είναι πολύ μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 2.200.000 ευρώ. Ωστόσο, από τη ζημιά δεν μπορείς να βγάλεις κέρδος», σημείωσε ο κ. Μητσόπουλος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, αναφέρει ότι δεν είναι ρεαλιστικό και χρειάζεται αναπροσαρμογή. «Εμείς δεν έχουμε αποζημιωθεί ποτέ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στην παραγωγή μας. Μέχρι να γίνει ο νέος κανονισμός του Οργανισμού θέλουμε να πάρουμε κι εμείς ανταποδοτικά ό,τι μας αναλογεί» καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.