Υπαίθριο νωπό φασόλι: Στα κατεψυγμένα έστρεψε τους καταναλωτές η πανδημία

Μειώνουν τις εκτάσεις οι παραγωγοί

Μειωμένες δείχνουν να είναι οι πρώιμες σπορές του υπαίθριου φασολιού, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο στη Μεσσηνία, καθώς και στην Ηλεία. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν να είναι μειωμένες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% για την τρέχουσα περίοδο σε σύγκριση με την περσινή.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει ο γεωπόνος Κώστας Λαμπρινός από τη Μεσσήνη, όπου για πολλές δεκαετίες συνεργάζεται με παραγωγούς νωπού φασολιού από την ευρύτερη περιοχή.

«Η περσινή χρονιά, έτσι όπως εξελίχθηκε, επηρέασε αρνητικά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μειώσουν σε σημαντικό ποσοστό τις καλλιέργειες του πρώιμου και υπαίθριου νωπού φασολιού. Η πανδημία επηρέασε σημαντικά την καλλιέργεια και πιστεύω ότι και οι όψιμες σπορές θα είναι και αυτές μειωμένες». Για μειωμένες πωλήσεις σπόρου υπαίθριου νωπού φασουλιού κάνουν λόγο και εκπρόσωποι εταιρειών εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αυτού του είδους.

 

Ασθμαίνουν οι σπορές και στη Στερεά Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Δημήτρη Μπουράμα, παραγωγού νωπού φασολιού από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Η περιοχή φημίζεται για την πρωιμότητά της, η οποία ακολουθεί την Πελοπόννησο, τόσο σε πρώιμες όσο και σε όψιμες σπορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, και στην ευρύτερη περιοχή, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εξέλιξη της σποράς, οι εκτάσεις είναι μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Λόγω της πανδημίας, ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών έχει στραφεί στα κατεψυγμένα φασολάκια, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση των νωπών. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα προβλήματα που προέκυψαν στις λαϊκές αγορές, στις οποίες πωλούνταν μεγάλες ποσότητες, καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί οι εκτάσεις εμφανίζονται μειωμένες».

Τέλος, για να προστατέψουν το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης των φυτών της φασολιάς, αρκετοί παραγωγοί καλύπτουν την καλλιεργούμενη έκταση με ειδικά γεωυφάσματα.