Αυτό το άρθρο είναι 77 μηνών

Πληρώνονται οι τευτλοπαραγωγοί , την ερχόμενη Παρασκευή οι υπόλοιποι 150.000 δικαιούχοι (upd)

Υπεγράφη η ΥΑ για τη συνδεδεμένη στην τευτλοκαλλιέργεια - 72 ευρώ ανά στρέμμα
02/02/2018
3' διάβασμα
plironontai-oi-teftloparagogoi-tin-erchomeni-paraskevi-oi-ypoloipoi-150-000-dikaiouchoi-upd-5685

Η διαδικασία πληρωμής των τευτλοπαραγωγών άνοιξε με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης την Τετάρτη 31/1 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου που καθόρισε την τελική τιμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα 72 ευρώ ανά στρέμμα. Έτσι, σήμερα Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των 1891 δικαιούχων το συνολικό ποσό των 4.482.000 ευρώ.

Των Βικτωρίας Αποστολοπούλου και Αφροδίτης Χρυσοχόου

Είχε προηγηθεί η κατάληψη των γραφείων διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου από τευτλοπαραγωγούς από την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Δομοκό.

Συγκεκριμένα τευτλοπαραγωγοί από το Πλατύ Ημαθίας, τις Σέρρες και τη Λάρισα και ανά βάρδιες 40 ατόμων το πρωί και 12 ατόμων το βράδυ είχαν κάνει κατάληψη στα γραφεία της ΕΒΖ διεκδικώντας την άμεση καταβολή των οφειλόμενων από τη βιομηχανία για την παράδοση των τεύτλων τους το προηγούμενο έτος.

Όλες οι πληρωμές Συνδεδεμένων Ενισχύσεων που έρχονται

Όπως δήλωσε, στην «Ύπαιθρο Χώρα» την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ο τευτλοπαραγωγός από την Ημαθία και πρώην πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη από τους παραγωγούς οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι αφού η διοίκηση επανειλημμένα έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της. «Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε χρήματα στα βιβλιάριά μας» είπε ο κ. Μπογιαννίδης και πρόσθεσε πως «η πρόθεση των τευτλοπαραγωγών είναι να συνεχίσουν να καλλιεργούν όχι όμως με το υπάρχον σύστημα χρηματοδότησης, αλλά με πρόταση που έχουν καταθέσει να ενταχθεί η καλλιέργεια στη συμβολαιακή γεωργία με την Τράπεζα Πειραιώς».

Παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο να χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αφού ήδη οι αγρότες έπρεπε να μπουν στα χωράφια και να σπείρουν. «Ας μας διασφαλίσουν ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας και εμείς είμαστε άμεσα έτοιμοι να σπείρουμε χιλιάδες τεύτλα» δήλωσε ο κ. Μπογιαννίδης.

Οι πληρωμές της Συνδεδεμένης και οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, που κάνουν λόγο για τμηματική πληρωμή των οφειλόμενων από την ΕΒΖ ίσως δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου  η Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια τεύτλων, ύψους 72 ευρώ ανά στρέμμα, για την παραγωγή του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Αποστόλου στο ΥΠΑΑΤ με τους παραγωγούς τεύτλων δεσμεύτηκε τόσο για την επιτάχυνση της καταβολής  της συνδεδεμένης ενίσχυσης,  όσο και για τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αναλάβει να τεκμηριώσει την υιοθέτηση διακριτού αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ για την περαιτέρω ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών, στην παραγωγή του 2018,  που εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές.

ΓΡΑΦΕΙ: