ΥΠΕΝ: Μπαίνουν και άλλες περιοχές για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Εξελίξεις επεφύλασσε το ΥΠΕΝ για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση μικρών έργων έως 400 kW στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ως γνωστόν σε αρκετές περιοχές το δίκτυο είναι κορεσμένο και οι αγρότες λαμβάνουν εδώ και αρκετούς μήνες απορριπτικές απαντήσεις για τα αιτήματα λήψης όρων σύνδεσης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τη Δευτέρα 12/7, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τη διαχείριση των αποβλήτων υπάρχουν ρυθμίσεις για τη στήριξη των μικρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν φωτοβολταϊκό σταθμό με ισχύ έως 400kW σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Εύβοια και Κρήτη. Ειδικότερα, ανοίγει νέο περιθώριο ισχύος 86MW στην Πελοπόννησο, 45MW στις Κυκλάδες, 140MW στην Κρήτη και 40MW στην Εύβοια.

Τιμή εκτός διαγωνισμού και εξειδίκευση για αγρότες

Σημαντικό είναι ότι τα εν λόγω έργα για αιτήματα που υποβλήθηκαν από την 1/1/2021 και μεταγενέστερα αναμένεται να κατοχυρώνουν σταθερή τιμή εκτός διαγωνισμών, γεγονός που τα καθιστά βιώσιμα, όπως εξήγησαν στην «ΥΧ» γνώστες των ενεργειακών θεμάτων καθώς η «ταρίφα» αναμένεται να οριστεί στα 6,3 λεπτά / κιλοβατώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται ΥΑ που θα ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.