«Υπό διωγμό» το ευρωπαϊκό κρασί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ρωσία

Ο νέος νόμος της Ρωσίας για την αμπελουργία και την οινοποίηση θέτει τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς σε δύσκολη θέση, με αρκετούς να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά, προειδοποιεί η Ισπανική Ομοσπονδία Κρασιού (FEV) στο ιταλικό μέσο RIA Novosti.

Έχοντας τεθεί σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, ο εν λόγω νόμος καθορίζει το νομικό και οργανωτικό πλαίσιο για την παραγωγή, την κυκλοφορία και την κατανάλωση προϊόντων αμπελουργίας και οινοποίησης, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της παραποίησης και της απάτης.

Ο νόμος φέρει νέες απαιτήσεις επισήμανσης, ορισμένες από τις οποίες δεν συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές. Μία από τις προϋποθέσεις είναι η υποχρεωτική σήμανση του έτους και της προέλευσης των σταφυλιών. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά σύνθετη σε ορισμένους τύπους κρασιών, όπως οι αφρώδεις οίνοι, που μπορούν να παρασκευαστούν από ένα μείγμα σταφυλιών από διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους.

Η μεγαλύτερη ένσταση των οινοποιών και των προμηθευτών κρασιών είναι ότι οι ρωσικές αρχές δεν τους έδωσαν χρόνο να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. «Δεν υπήρξε μεταβατική περίοδος, όπως γίνεται συνήθως, ώστε να μπορέσουν να διατεθούν τα προϊόντα που είναι ήδη στην αγορά, ακόμη και αν δεν είναι συμμορφωμένα 100% με τον νέο νόμο», εξήγησε εκπρόσωπος της FEV. «Είναι καλό που στη Ρωσία ορισμένα θέματα της οινοποίησης ρυθμίζονται από τον νόμο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο για τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις εξαγωγές και ότι οι καταναλωτές έχουν, μεταξύ άλλων, ισπανικό κρασί».

Η FEV δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει εάν κάποια ισπανική εταιρεία έχει ήδη εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά λόγω των νέων κανόνων, αν και ορισμένοι οινοποιοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να το πράξουν. «Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί προσπαθούν να προσαρμοστούν, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αποχωρήσουν αρκετοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FEV.