Υποκατανάλωση και έλλειψη αγρεργατών φρενάρουν τις εξαγωγές φρούτων

Πάνω από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς αλλά αρκετά κάτω από τα αντίστοιχα του 2020 εξακολουθούν να κινούνται οι εξαγωγές των θερινών φρούτων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί και επεξεργάζεται ο INCOFRUIT Ελλάς.

Όπως αναφέρει σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, με δεδομένες τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, η βασική εκτίμηση ήταν ότι παραγωγή θα είναι «κανονική», δηλαδή στα επίπεδα του 2020. Παρόμοια ήταν και η αρχική εκτίμηση για τις εξαγωγές, ωστόσο η μέχρι σήμερα πορεία δεν επιβεβαιώνει αυτή την πρόβλεψη καθώς φαίνεται μια μείωση της τάξης του -20,4% στις εξαγωγές έναντι του 2020, οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γής.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές των βερυκόκκων είναι μειωμένες έναντι της κανονικής από απόψεως παραγωγής χρονιάς του 2020 κατά -17,7% ανερχόμενες σε 15.181  τόνους, αυξημένες όμως σε σχέση με την μειωμένης παραγωγής περίοδο του 2021 κατά 26,8%.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές των ροδακίνων είναι μειωμένες κατά -43,3% ,ανερχόμενες σε 27.326  τόνους και + 70,4% σε σχέση με 2021, των νεκταρινιών κατά -31,4% ανερχόμενες σε 18.816  τόνους και + 131% σε σχέση με 2021 και των κερασιών μειωμένες κατά -2% ανερχόμενες σε 30.606  τόνους αλλά και -9,5% σε σχέση με 2021.

Στα καρπούζια οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά -15% στους 152.203 τόνους σε σχέση με το 2020 και -19,8% σε σχέση με 2021  τόνους με τις τιμές πώλησης και αγοράς ελαφρώς βελτιωμένες έναντι της αντίστοιχης προπερισυνής περιόδου που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εμπορίου

Ξεκίνημα στα επιτραπέζια σταφύλια

Ήδη ξεκίνησε η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών με την παραγωγή μέχρι σήμερα να εξελίσσεται κανονικά με ζημιές στην ποικιλία βικτώρια λόγω καιρικών συνθηκών με την ζήτηση και τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και την είσοδο στην συγκομιδή και εξαγωγή μεγαλύτερου όγκου την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό, ο Ιούλιος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς μήνες για εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα κεράσια είναι τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν και θα πρέπει η ευκαιρία που παρουσιάζεται από την εξαίρεση του συνεχιζόμενου μέχρι 31/12/2022 εμπάργκο της Λευκορωσίας για βερίκοκκα, ροδάκινα, νεκταρίνια κεράσια να δραστηριοποιήσει το εξαγωγικό μας εμπόριο κα προς αυτόν τον προορισμό.

Όπως σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης, υπάρχει καλή ζήτηση και οι τιμές είναι υψηλές τόσο για τα ροδάκινα όσο και για τα νεκταρίνια. Υπάρχει έλλειψη ισπανικού προϊόντος και αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στην ελληνική παραγωγή εφ όσον διακινηθεί κατ ευθεία προς τις καταναλωτικές αγορές με την ελληνική τους σήμανση διατηρώντας την φήμη των προϊόντων μας στις αγορές

Δυστυχώς , ωστόσο,εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό , χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «Έλληνες ,Βαλκάνιους κ.α εμπόρους» και με Ισπανούς εμπόρους που προσπαθούν να διατηρήσουν την πελατεία τους στις καταναλωτικές αγορές . Καλούνται οι αρμόδιες ελληνικές  ελεγκτικές αρχές  για την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας, επισήμανσης και ταυτότητος  για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά μας προϊόντα.

Μειωμένα τα έσοδα των αγροτών

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, ακόμα και μια ομαλή εξέλιξη της συγκομιδής και εμπορίας της παραγωγής θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο πεντάμηνο +14% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%).