Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων: Κατοχύρωση και θεμέλια ενίσχυσης στις ελληνικές start ups

Τις βάσεις για την καταγραφή, τη στήριξη και την ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Την Πέμπτη 21/5, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ανακοίνωσαν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου που αφορούν το ελληνικό start up οικοσύστημα. Πρόκειται για μια σειρά ενεργειών για τη στήριξη της ρευστότητας των start ups, καθώς και για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε αυτές. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Εθνικό μητρώο για start ups, στήριξη για ρευστότητα και επενδύσεις

O υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ανακοίνωσε ένα χρηματοδοτικό προϊόν για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού με την ονομασία Soft Finance. Όπως εξήγησε, «είναι μια επιστρεπτέα ενίσχυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτές οι εταιρείες (σ.σ. οι start ups), οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη αυξημένη προστιθέμενη αξία, δυστυχώς, αυτή την εποχή επειδή δεν έχουν τζίρους και είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθούν». Ο ίδιος γνωστοποίησε τη σύσταση χρηματοδοτικού προγράμματος για angel investors. Όπως εξήγησε, «επιχειρηματικοί άγγελοι είναι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν σε εταιρείες που είναι μικρές, αλλά έχουν μια δυναμική που αναμένεται να φανεί πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό το πρόγραμμα είναι 30 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια και αναμένεται συνολικά να ρίξει στην αγορά 60 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Elevate Greece. Πρόκειται για ένα εθνικό μητρώο με τη μορφή ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα ενταχθούν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, «το ελληνικό κράτος θέλει να νομοθετήσει κάποιες πολιτικές, κάποια ευεργετήματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε ποιες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, πόσες είναι, σε ποιους τομείς είναι, με τι ασχολούνται, τι τζίρο έχουν, πόσους ανθρώπους απασχολούν…». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, σκοπός του μητρώου είναι να καταγραφούν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα μέλη του οικοσυστήματος (επενδυτές και επενδυτικά σχήματα, επιταχυντές, θερμοκοιτίδες κ.ά.). Επιπλέον, ο κ. Δήμας ανακοίνωσε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε angel investors.