Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει ένα εργαλείο διαχείρισης των υδάτων παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε για την ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η γεωργική παραγωγή, υποστήριξε στις Βρυξέλλες η υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας, Μαρία ντο Σέου Αντούνες.

«Είχαμε την ευκαιρία να πούμε στην Κομισιόν ότι, όπως πράττουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του σχεδίου ‘‘RepowerEU’’ για να μειώσουμε την εξωτερική εξάρτησή μας από την ενέργεια, και δεδομένου ότι διακυβεύονται τα διατροφικά μας συστήματα, είναι απολύτως απαραίτητο να εγγυηθούμε το νερό για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των διατροφικών συστημάτων», εξήγησε η Μαρία ντο Σέου Αντούνες στους δημοσιογράφους μετά την προ ημερών συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η ιδέα είναι να αναπτυχθεί «μια πολυταμειακή στρατηγική, παρόμοια με το Repower, με στόχο την κινητοποίηση μέσων για την κατασκευή συλλογικών υποδομών ή για την προσαρμογή τους», έτσι ώστε να διασφαλιστεί «όχι μόνο η διαθεσιμότητα του νερού, αλλά και η αποτελεσματική χρήση του». Με αυτόν τον τρόπο, θα θωρακιστεί το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων, εξασφαλίζοντας, επίσης, στην ΕΕ τη «στρατηγική της αυτονομία στον τομέα των τροφίμων».

Η πρόταση διατυπώθηκε από την υπουργό κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε η κατάσταση των αγροτικών αγορών υπό το πρίσμα των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της παρατεταμένης ακραίας ξηρασίας και των πυρκαγιών.

www.euractiv.com