Υποχώρησαν οι εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο

Οι εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα της Μ. Βρετανίας κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Επισημαίνεται, ωστόσο, από τους αναλυτές ότι ενώ αναμφίβολα το Brexit στάθηκε καθοριστικό για τις εξελίξεις στο εμπόριο, δεν μπορούν να αγνοηθούν και άλλοι παράγοντες όπως η πανδημία ή η αποθεματοποίηση ενόψει του Brexit. Το σαφές αποτύπωμα, τονίζουν, της εξόδου της χώρας από την ΕΕ θα φανεί μετά από αρκετούς μήνες, όμως, σε κάθε περίπτωση ο αγροτικός τομέας φαίνεται να δέχτηκε ήδη ισχυρό πλήγμα.

Συνολικά οι εξαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων τον προηγούμενο Ιανουάριο ήταν μειωμένες κατά 46% σε αξία εν συγκρίσει με τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μόνο στις χώρες-μέλη της ΕΕ κατά 59%. Στους επιμέρους κλάδους, εκείνος του κρέατος φαίνεται ότι επλήγη περισσότερο, με -59% προς την ΕΕ, ενώ οι εξαγωγές στις εκτός ΕΕ χώρες τροφίμων και ζώντων ζώων μειώθηκαν κατά 19% περίπου, γεγονός το οποίο, επισημαίνεται, υποδεικνύει ότι και παράγοντες πλέον των εμπορικών προϋποθέσεων με την ΕΕ έχουν επηρεάσει το εμπόριο.