Υποχρεωτικά τα self test σε λιανεμπόριο, εστίαση, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και ποτών

Στα υποχρεωτικά self test αναφέρθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο συγκεκριμένα τα self tests θα είναι υποχρεωτικά σε:

  • Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
  • εστίαση
  • μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Τα κουρεία τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής
  • και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Τα self test θα πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα ενώ η προμήθεια τους θα γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του εργαζομένου.

Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσεις το αποτέλεσμά του

Ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οδηγίες σχετικά με την διευκόλυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία προγραμματισμού και προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα κατόπιν των προγραμματισμένων ραντεβού, εφόσον αυτά πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, δίνεται δυνατότητα στους εργαζόμενους να απουσιάσουν με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη για εύλογο χρονικό διάστημα έως και τρεις ώρες από την εργασία τους, εφόσον ο προγραμματισμένος εμβολιασμός τους έχει οριστεί εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους και αυτή τους η απουσία είναι δικαιολογημένη.

Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος

Πηγή: taxheaven.gr