Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο

Ακριβότερα το κρέας, τα γαλακτοκομικά και η ζάχαρη

Το συνολικό κόστος των τροφίμων αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των στοιχείων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς αγορές τροφίμων των κυριότερων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός, το έτος 2019 καταγράφηκε ο υψηλότερος δείκτης των τιμών στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2018, απέχοντας όμως από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 2011.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στο κρέας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές του χοιρινού αυξήθηκαν, επηρεαζόμενες τόσο από τα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης που παρατηρήθηκαν ευρέως στην Ασία και όσο και από την αυξημένη ζήτηση λόγω των γιορτών. Όσον αφορά τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρατηρήθηκε άνοδος 3%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, με τις τιμές στα τυροκομικά να είναι επίσης υψηλότερες σε σχέση με το 2018.

Τέλος, οι τιμές στη ζάχαρη παρουσίασαν και αυτές αύξηση 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι τιμές στα σιτηρά παρέμειναν γενικά σταθερές.

Ο Κουρτς απορρίπτει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Η νέα αυστριακή κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αμερικής και στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πει όχι στη συμφωνία και ζήτησε την απόρριψή της στην τρέχουσα μορφή της.

Άλλωστε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε πρόταση, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur στο Συμβούλιο της ΕΕ, η οποία αναμένεται στα τέλη του 2020.

Η πρόταση ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Αυστρίας, σκληραίνοντας τη θέση των πολιτικών κομμάτων στην εμπορική συμφωνία, η οποία δεν είναι δημοφιλής στις αγροτικές περιοχές της Αυστρίας.