Υψηλά τετραετίας χτύπησε στη Φότζια το σκληρό, με άνοδο 10 ευρώ/τόνος

Mετά από τρεις εβδομάδες σταθερότητας, οι τιμές του σκληρού σιταριού στη Φότζια επανήλθαν σε ανοδική τροχιά, με την εν λόγω αγορά (αντιπροσωπευτική για το νότιο κομμάτι της Ιταλίας) να σημειώνει στις 8 Απριλίου άνοδο 10 ευρώ/τόνος.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια 8/4/2020 *

  Min Max Μεταβολή
Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεϊνη 12%) 305 310 10
Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεϊνη 11,5% 300 305 10
Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεϊνη 11%) 295 300 10

*Επί αυτοκινήτου σε ευρώ/τόνο

Έτσι, οι πρώτες ποιότητες (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%) διαπραγματεύονταν την περασμένη εβδομάδα από 305 έως 310 ευρώ/τόνος (FOT- επί αυτοκινήτου), με τις αμέσως επόμενες (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 11,5%) από 300 έως 305 ευρώ/τόνος. Αυτά τα επίπεδα τιμών είχαν να καταγραφούν στη Φότζια από τον Σεπτέμβριο του 2015. Αντίστοιχα, στην Μπολόνια (κυριότερη αγορά του ιταλικού Βορρά), οι τιμές άγγιξαν στις 9 Απριλίου τα 300 ευρώ/τόνος, με τα πολύ ποιοτικά σιτάρια της πρώτης κατηγορίας (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 70-75%, πρωτείνη 13,5%) να πωλούνται μεταξύ 294 και 299 ευρώ/τόνος (DAP-παραδοτέα) και της αμέσως κατώτερης ποιότητας (ειδικό βάρος 77 kg/hl, υαλώδη 60%-65%, πρωτεΐνη 12,5%) μεταξύ 284 και 289 ευρώ/τόνος. Η αύξηση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 4 ευρώ/τόνος.

Πίσω από την κίνηση αυτή φαίνεται ότι κρύβονται ανησυχίες για τους ρυθμούς μείωσης των αποθεμάτων της χώρας, αλλά και για την επίπτωση που ενδεχομένως να έχουν ο παγετός και η ξηρασία των προηγούμενων εβδομάδων στη νέα σοδειά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Μ.Πέμπτη 16 Απριλίου 2020