Με υψηλές προσδοκίες σήμερα στο Μαξίμου οι αγρότες

Ρ. Μαρούδας: Δικαιωμένοι από τον αγώνα μας

Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με 15μελή αντιπροσωπεία των μπλόκων σήμερα Τρίτη 13/2, στην οποία θα συζητηθούν τα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών.                                        

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας ανέφερε ότι «οι αγρότες προσέρχονται στη συνάντηση δικαιωμένοι, καθώς κατάφεραν να κερδίσουν την κοινή γνώμη και κατάλαβαν όλοι ότι αιτήματά τους είναι δίκαια, ενώ ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους. Εκτιμούμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δεν ήρθαμε στο Μαξίμου για να πιούμε καφέ, ούτε για φωτογραφίες. Ελπίζουμε να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση παρά το στενό χρονικό όριο της μιας ώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιας και ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00 με την Επιτροπή των μπλόκων και στη 1 έχει ορίσει συνάντηση με την ΕΘΕΑΣ!

Καταλήγοντας ο κ. Μαρούδας σημείωσε: «Μετά τη λήξη της συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους αγρότες και όλοι μαζί, δημοκρατικά θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις».

Δυναμικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα

Με την συμμετοχή 100 τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων πραγματοποιήθηκε χθες στα Φάρσαλα αγροτικό συλλαλητήριο, στο πλαίσιο των αγροτικών κοινοποιήσεων από αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας που συμμετέχουν στο μπλόκο του Ε-65.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Ανωχωρίου και σε πομπή με την συνοδεία περιπολικών του Α.Τ. Φαρσάλων κατευθύνθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου και παρέμειναν για σχεδόν μια ώρα.

Στην πλατεία πέταξαν συμβολικά λίγο γάλα, ζωοτροφές και πραγματοποίησαν ομιλίες δηλώνοντας την στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Χρήστος Αδαμόπουλος μέλος της ΕΟΑΣΝΛ ενώ, χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου,  ο εκπρόσωπος ΕΟΑΣΝΛ Σωκράτης Αλειφτήρας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, του Εμπορικού συλλόγου Φαρσάλων Ιωάννης Τσούλης, των συνταξιούχων Φαρσάλων Ελένη Στράτου, του Σωματείου Οικοδόμων Φαρσάλων Γιάννης Δημακόπουλος, της ΟΓΕ Φαρσάλων Κυριακούλα Βακάλη κ.α.

Τα αιτήματα

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας περιλαμβάνουν:

 • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
 • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.

Για τη Θεσσαλία

Παράλληλα, η επιστολή των αγροτών περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο αφορά τη Θεσσαλία και στα οποία ζητούν:

 • Χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
 • Αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων καθώς και των κτημάτων, που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
 • Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
 • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
 • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
 •  Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 • Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

 

Στην συγκέντρωση έδωσαν το “παρών”  μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας Νατάσα Αδαμοπούλου, οι επικεφαλής παράταξης του Δήμου Φαρσάλων Κυριακή Παναγιωτοπούλου και της ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων Απόστολος Αναγνώστου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων και Σοφάδων, Συνταξιούχοι όλων των ταμείων, ο Σύλλογος Τριτέκνων Φαρσάλων, εκπ. του σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ, του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, του Συλλόγου Γυναικών ΟΓΕ, του Σωματείου Οικοδόμων Φαρσάλων, εκπρόσωπος της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς, εκπρόσωποι μπλόκων Πλατυκάμπου, Ζάρκου, Αλμυρού κ.α.