Το υψηλό κόστος άρδευσης πιέζει για αλλαγές στους ΤΟΕΒ της Πελοποννήσου

Αναλυτικά η κατάσταση σε Μεσσηνία και Αργολίδα

Σ

ε μια διαρκή αναζήτηση, με στόχο τη μείωση του κόστους άρδευσης και την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών, βρίσκονται οι περισσότεροι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά οι παραγωγοί και, παράλληλα, να μειωθεί το κόστος καλλιέργειας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ιδιαίτερη κινητικότητα στους ΤΟΕΒ, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, με τη διοίκηση του Οργανισμού, προέδρους κοινοτήτων και αγρότες αρδευόμενων περιοχών. Όπως ο ίδιος τόνισε, «η υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πρωταρχικό στόχο και θα υλοποιηθεί μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων στα αρδευτικά δίκτυα, όπου άλλα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και άλλα λειτουργούν με προβλήματα. Είναι σαφής η ανάγκη εκπόνησης μελετών για την αναβάθμισή τους. Οι καλλιεργητές, έχοντας αποκαταστήσει τη σχέση τους με τον ΓΟΕΒ, επιστρέφουν στις καλλιέργειες που είχαν εγκαταλείψει, αφού παλαιότερα δεν ήταν δεδομένο ότι θα είχαν νερό σε όλη την καλλιεργητική περίοδο».

Ήδη, στη Μεσσηνία, τρέχουν δύο έργα που εκτελούνται στην πεδιάδα του νομού. Το ένα παρεμβαίνει στο αρδευτικό, στο στραγγιστικό, αλλά και στο αγροτικό οδικό δίκτυο με το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ και το δεύτερο αφορά τον καθαρισμό στις διώρυγες. Στόχος, όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασόπουλος, «είναι η μετατροπή του κλειστού δικτύου σε ανοιχτό, ώστε να γίνει εξοικονόμηση νερού». Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νομό προχωρούν ήδη σε αλλαγή του καταστατικού του ΓΟΕΒ. Ο νέος πρόεδρος, γεωπόνος και υπάλληλος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Βασίλης Δημόπουλος, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Στο κλειστό δίκτυο, κάποιοι κάνουν χρήση χύδην ποτίσματος. Δεν επιτρέπονται αυτά πλέον. Πρέπει όλοι να ποτίζουν με το στάγδην σύστημα. Αλλάζει και ο κανονισμός του ΓΟΕΒ. Βεβαίως, θα υπάρξει μια ανοχή για καλλιέργειες που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με αυτόν τον τρόπο και να έχουμε σπατάλη και ενέργειας και νερού».

Αργολίδα

Διοίκηση μετά από αρκετά χρόνια απόκτησε ο ΓΟΕΒ Αργολίδας και μέσα στις προτεραιότητές του θα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και των εσόδων, με τον κίνδυνο, ωστόσο, να παραμονεύει εάν γίνει οριζόντιος καταλογισμός βαρών στους ΤΟΕΒ αντί να επωμισθεί ο καθένας ό,τι του αντιστοιχεί. Κοινό σημείο η διαπίστωση από όλους για το κόστος λειτουργίας, όπου η ΔΕΗ παίζει κυρίαρχο ρόλο, ενώ η ανάγκη αναζήτησης άλλων πηγών, όπως τα φωτοβολταϊκά, γίνεται επιτακτική.

Για την κατάσταση που επικρατεί στους ΤΟΕΒ, μιλούν στην «ΥΧ» οι πρόεδροι των Τοπικών Οργανισμών:

ΤΟΕΒ Αγίου Ανδριανού, Δημήτρης Κατσούρης: «Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι η ΔΕΗ και οι χρεώσεις της. Έχουμε φθάσει χωρίς να έχουμε κέρδος να χρεώνουμε 10 ευρώ την ώρα για περίπου 55 κυβικά. Δεν φαίνεται άλλη λύση εκτός από τη χρήση σύγχρονων μέσων παραγωγής ενέργειας».

ΤΟΕΒ Αργολικού, Γιάννης Ρετσινάς: «Η τιμή που δίνουμε είναι 0,09 ανά κυβικό. Βέβαια, οι περισσότεροι, θεωρώντας ότι η τιμή είναι υψηλή, δεν ποτίζουν αφού δεν τα βγάζουν πέρα. Η ΔΕΗ είναι ακριβή. Σε κάθε δίκτυο υπάρχει μετρητής και ο ΤΟΕΒ έχει περίπου 100 μέλη».

ΤΟΕΒ Δαλαμανάρας, Βαγγέλης Μουσταίρας: «Το νερό που δίνουμε κοστίζει 6 ευρώ την ώρα στον παραγωγό. Είμαστε ένας ΤΟΕΒ υγιής οικονομικά και προσανατολιζόμαστε στην αγορά ενός χώρου στον οποίο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Δεν υπάρχουν μετρητές και το κόστος βγαίνει μέσα από τα έσοδα και τα έξοδα. Έχουμε 300 μέλη και αρδεύουμε 4.000 στρέμματα».

ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου, Γιάννης Κολοβός: «Έχουμε νερό να ποτίσει όλος ο κόσμος, αλλά δεν έχουμε υποδίκτυα και δεν μπορούμε να πάμε το νερό στους αγρότες. Χρεώνουμε με 8 ευρώ τα 55 κυβικά και έχουμε 800 μέλη με έκταση ευθύνης τα 30.000 στρέμματα. Πρέπει, όμως, να μας δώσει λεφτά η περιφέρεια για να φτιάξουμε τα δίκτυα διανομής, ώστε να μειωθεί στο μισό το κόστος».

ΤΟΕΒ Αγίας Τριάδας, Αλέκος Σαλαπάτας: «Η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καλή. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 60 μέλη που πότιζαν, τώρα πλέον ποτίζουν μόνο 30. Το κόστος μας είναι χαμηλό, αφού μας στηρίζει ο συνεταιρισμός στον οποίο στεγαζόμαστε και από εκεί και πέρα κάνουμε μόνοι μας την καταγραφή. Κατά την άποψή μου, πρέπει να μην υπάρχουν τόσοι ΤΟΕΒ, αλλά να είναι τόσοι όσοι είναι δήμοι».

Τέλος, ο Γιώργος Πλατής από τον ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, που αποτελεί πρότυπο με τη χρήση ευφυούς γεωργίας, έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας με 0,07 ανά κυβικό μέτρο και διαθέτει υδρόμετρο σε κάθε παροχή μέλους, τονίζει: «Οι ΤΟΕΒ να εισπράξουν όσα τους οφείλονται. Δεν είναι λογικό να αυξηθεί η τιμή του νερού από τον ΓΟΕΒ οριζόντια, προκειμένου να καλυφθούν χρέη ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ. Χωρίς να ευθύνονται για τα χρέη αυτά, οι νέοι ΤΟΕΒ (Ήρας, Κουτσοπόδι) θα καταδικαστούν να βρεθούν στη θέση των υπολοίπων. Αντίθετα, πρέπει οι υπόλοιποι να αναζητήσουν προγράμματα για να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός τους και να μπορούν να παρέχουν πιο φτηνό νερό άρδευσης».