Η απειλή της πολιτικής βίας κατά των γυναικών έχει αυξηθεί τους τελευταίους 19 μήνες και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED).

Η ACLED ανέλυσε πάνω από 4.000 γεγονότα όπου εκδηλώθηκε βία απέναντι σε γυναίκες και πάνω από 3.600 διαδηλώσεις με γυναίκες μεταξύ του Ιανουαρίου 2018 και του Ιουνίου 2019. Σχεδόν το ήμισυ των περιστατικών ήταν ένοπλες επιθέσεις και το 1/3 ήταν βλάβες σεξουαλικού χαρακτήρα.

Οι γυναίκες γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχος διάφορων μορφών βίας, όπως η φυσική επίθεση, η απαγωγή ή η επίθεση από όχλους, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί νέες τάσεις, όπως η παρέμβαση και η υπερβολική χρήση βίας σε διαδηλώσεις με γυναίκες. Το γεγονός ότι η σεξουαλική βία αντιπροσώπευε «μόνο» το 1/3 όλων των γεγονότων, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική βία που απευθύνεται σε γυναίκες εκτείνεται πέρα από το σεξουαλικό στοιχείο. Ωστόσο, η μορφή της βίας ποικίλλει σε κάθε περιοχή και πλαίσιο, γράφουν οι ερευνητές.