ΑΣ ΖΑΓΟΡΑΣ: Εκδήλωση στον Βόλο για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η τοπική κοινωνία του Βόλου αγκάλιασε την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία παρουσιάστηκε το δίτομο εκδοτικό έργο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, για την εκατονταετή ιστορία του (1916-2016).

Για το έργο μίλησαν η αναπληρώτρια πρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου, Ιωάννα Λαλιώτου, ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ενώ την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Θεσσαλία», Θανάσης Σαμαράς.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «δεδομένου ότι ελάχιστοι συνεταιρισμοί ευημερούν στην Ελλάδα, αυτό που έχει καταφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, πρόκειται περί επιτεύγματος. Η συνεταιριστική ιδέα στη Ζαγορά δικαιώνεται. Η επιτυχία του συνεταιρισμού οφείλεται στο γεγονός πως τα εκατοντάδες μέλη του ισορροπούν ανάμεσα στο ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον. Και φαίνεται πως ο συνεταιρισμός αυτός έχει μέλλον, γιατί στηρίζεται σε δυνατές ρίζες. Το γεγονός, δε, ότι γιορτάζουν τα 100 χρόνια με μια εξαιρετική πλούσια έκδοση είναι και μια επίδειξη δύναμης και αντοχής».

«Ο συνεταιρισμός είναι ένα πολύ δυναμικό κύτταρο της παραγωγικής διαδικασίας στην περιοχή και στην Ελλάδα και πιστεύω ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει μέλλον. Και σίγουρα έχει τρομερά πλούσια ιστορία, ενώ η έκδοση με το δίτομο συγγραφικό έργο αποτελεί μια προσθήκη στην ιστορική κουλτούρα του τόπου» είπε η κα Λαλιώτου.

Ο κ. Ζουμπουλάκης επισήμανε πως «ο Συνεταιρισμός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Το ότι προόδευσε οφείλεται στους ανθρώπους του. Οι παραγωγοί κοίταξαν το συμφέρον του συνεταιρισμού, μακριά από κομματικές και πολιτικές ταυτότητες. Στον συνεταιρισμό Ζαγοράς υπήρξε ομοφωνία, εντιμότητα και προτάθηκε το συλλογικό συμφέρον».

Εκ των υπευθύνων της συγγραφικής ομάδας, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης υπογράμμισε πως «το δίτομο συγγραφικό έργο ξεκινά από τον 19ο αιώνα και αναλύει το οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο του 20ού αιώνα. Η ύπαρξη μιας συνεταιριστικής υποδομής και ιδεολογίας στη Ζαγορά σε συνδυασμό με τη βαθιά ανάγκη των ανθρώπων να επιβιώσουν από το 1910 και μετά, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του συνεταιρισμού».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, επισήμανε πως «ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και η ιστορία ενός αιώνα, που αποτυπώνεται στην πλούσια δίτομη έκδοση, είναι η καλύτερη κληρονομιά για τη συνέχεια. Εμείς, θα θέλαμε ο Συνεταιρισμός να συμπληρώσει 1.000 χρόνια ζωής. Για αυτό και δεν σταματάμε να τρέχουμε».

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Συνεταιρισμού, σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη, με τίτλο «με τα τσαπιά και με τα θκέλια», που προβλήθηκε πέρυσι σε Λονδίνο και Λος Άντζελες, στην «καρδιά» του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το δίτομο έργο

Μία εκ των κορυφαίων δράσεων του ευρύτερου σχεδιασμού που εκπονήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αποτελεί το δίτομο λεύκωμα 1.126 σελίδων, με πλήρη αναφορά στην ιστορία του Συνεταιρισμού από το 1916 ως το 2016. Όπως είναι γνωστό, για το έργο απασχολήθηκε μεγάλη ομάδα επιστημόνων και ειδικών, υπό την καθοδήγηση του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη και του Διονυσίου Βαλασσά, που υπογράφουν την έκδοση.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress