Τα μήλα της Ζαγοράς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με τη συγκομιδή των μήλων να έχει ολοκληρωθεί στο Ανατολικό Πήλιο, οι εκτιμήσεις του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά, τοποθετούν τη φετινή εμπορική παραγωγή στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

ΖΑΓΟΡΙΝ...Ένα «Διαμάντι» της Ελληνικής Οικονομίας

Ένα νέο και πολλά υποσχόμενο παράθυρο εξωστρέφειας ετοιμάζεται να ανοίξει το brand «Ζαγορίν», με εφαλτήριο το Ντουμπάι, διεκδικώντας παρουσία σε μια αγορά εξαιρετικά «γόνιμη» για τα μήλα της Ζαγοράς.

Αναζητώντας εξαγωγική διέξοδο, με δεδομένες τις «αρρυθμίες» της εγχώριας αγοράς, ελέω οικονομικής κατάστασης, ο Συνεταιρισμός φιλοδοξεί να επισφραγίσει διά των απαραίτητων τελικών συμφωνιών τα πλάνα του για εμπορική επέκταση στην αραβική χερσόνησο.

Βήμα για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών επιδιώκεται να αποτελέσει η διεθνής εμπορική έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 13 έως 15 Νοεμβρίου, στην οποία ο Συνεταιρισμός θα δώσει το «παρόν». «Η αγορά του Ντουμπάι λειτουργεί ως “κόμβος” για την ευρύτερη περιοχή, η οποία δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα νωπά μήλα της Ζαγοράς» εξήγησε, μιλώντας στην «YX», ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, Διονύσης Βαλασσάς. 

Όπως τόνισε ο ίδιος, ήδη τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η αγορά της Μέσης Ανατολής είναι εξόχως ενθαρρυντικά, με τις εξαγωγές σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά, η αγορά των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας είναι τα επόμενα εξαγωγικά βήματα, τα οποία μεθοδεύονται εδώ και καιρό και ετοιμάζονται πλέον να αποδώσουν …καρπούς στην πράξη.

Μεταποίηση

Ταυτόχρονα με το στοίχημα της εξωστρέφειας, ο Συνεταιρισμός της Ζαγοράς, που φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, εξελίσσει ένα άλλο εγχείρημα, αυτό της εισόδου στη μεταποίηση, μέσω της παραγωγής και εμπορίας τυποποιημένων προϊόντων μήλου.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα πρέπει να αναμένεται το λανσάρισμα του πρώτου προϊόντος του Συνεταιρισμού με το brand «Ζαγορίν» στον τομέα της μεταποίησης: το πετιμέζι από το ΠΟΠ φιρίκι του Πηλίου, σε συνεργασία με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς, πλήρως απαλλαγμένο από συντηρητικά και πρόσθετα.

Το γνωστό και ως «το μέλι των Κενταύρων», θα αναζητήσει μερίδιο και στην ευρωπαϊκή αγορά, αρχής γενομένης από τη γαλλική. Στο μεταξύ, εντός του 2017, άλλα δύο προϊόντα υπό το brand Ζαγορίν, ο χυμός και τα τσιπς από μήλα της ποικιλίας «ρενέτες», προϊόν με χαμηλά σάκχαρα κατάλληλο και για διαβητικούς, θα πάρουν τον δρόμο για την αγορά.