Ο Γιώργος Ζάψας είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με το συνδυασμό «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της Ηπείρου, πάνω στο οποίο μπορεί να στηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας. Η ποιότητα του συνόλου των αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στην Ήπειρο είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο οι παραγωγοί δεν λαμβάνουν την προστιθέμενη αξία που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουν τον εγχώριο και κυρίως τον διεθνή ανταγωνισμό και να διατηρήσουν υγιείς επιχειρήσεις ή ακόμη και να τις επεκτείνουν. Πέρα από μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα αυτόν, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι και ηγέτιδες στον κλάδο τους (πτηνοτροφικές, αβγοπαραγωγικές, ιχθυοκαλλιέργειες), υπάρχει μια πληθώρα μικρών εκμεταλλεύσεων, που δεν απολαμβάνουν εισοδήματα αντίστοιχα με την ποιότητα των προϊόντων και τον κόπο που καταβάλλουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός απουσιάζει η συνεργασία μέσω οριζόντιων δικτύων, ώστε να υπάρχει επιμερισμός του κόστους παραγωγής και μεταποίησης, και αφετέρου υπάρχει καθυστέρηση στη διασύνδεση με την έρευνα, την καινοτομία και τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Σε αυτά, προστίθεται και η απουσία μελέτης και ξεκάθαρου στρατηγικού περιφερειακού πλάνου για τους επιμέρους τομείς, που είτε μπορούν να σταθούν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, είτε προσφέρονται για την εσωτερική αγορά, άρα αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις και πρέπει να συναγωνιστούν προϊόντα όμορων περιφερειών.

Το στοίχημα για την περιφέρειά μας είναι, κατ’ αρχήν, η ενδυνάμωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σε όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει βήματα σε ό,τι αφορά τις βασικές υποδομές, όπως οι προσβάσεις σε εκμεταλλεύσεις και η νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων. Αυτά όμως δεν αρκούν. Απαιτούνται επιπλέον μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κόστους ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων κ.λ.π.), υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων και ορθολογικής διαχείρισης του παραγωγικού ζωικού κεφαλαίου.

Η τυποποίηση και η πιστοποίηση των προϊόντων αγροδιατροφής αποτελούν προϋποθέσεις εξωστρέφειας, καθώς είναι το «εισιτήριο» για τις αγορές του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγονται στην Περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να προωθηθούν κάτω από ένα ενιαίο σήμα ποιότητας, που θα τα διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.

Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία μέχρι τη διαδικασία παραγωγής και την εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί προτεραιότητα και εντάσσεται βέβαια στην εθνική στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ πρέπει η Περιφέρεια Ηπείρου να στραφεί στη «γεωργία ακριβείας», για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των καλλιεργειών και να οδηγήσει σε ορθολογική χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άρδευσης. Όλα αυτά ισοδυναμούν με αύξηση του κέρδους για τον παραγωγό, μέσω της μείωσης του κόστους και ποιοτικότερα προϊόντα.

Κλείνοντας, η Περιφέρεια Ηπείρου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο ποιοτικού και φιλοπεριβαλλοντικού παραγωγικού μοντέλου στον αγροδιατροφικό τομέα, με τη συμμετοχή πρώτα απ’ όλα του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, τον οποίο οφείλουμε να αφουγκραστούμε και να στηρίξουμε, με ενημέρωση και κατάρτιση, ώστε να αξιοποιήσει τις σύγχρονες δυνατότητες, προκειμένου να είναι υπερήφανος για την επιλογή του να μείνει στον τόπο και να παλεύει καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες.