Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας με το συνδυασμό «Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία»

Ο πυλώνας της αγροδιατροφής αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην περιφέρειά μας. Στη Δυτική Μακεδονία, με 82% ορεινότητα, δεν έχουμε τεράστιες πεδινές εκτάσεις. Όμως, είμαστε πρωτοπόροι με 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν για μας το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης. Κρόκος, αρωματικά φυτά, ροδάκινα, κρασιά, μήλα, πιπεριές (π.χ. κόκκινες πιπεριές Φλώρινας) και κηπευτικά, όσπρια (φασόλια Πρεσπών, γίγαντες Καστοριάς, φακές), τυριά (Μπάτζιος, τουλουμίσιο κ.λπ.) είναι μερικά από αυτά. Όμως, ο αγροτικός τομέας, αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιφέρειας και στην απασχόληση, ακολούθησε μια σταδιακά φθίνουσα πορεία, βασική αιτία της οποίας είναι η μη προσαρμογή στη ζήτηση της αγοράς, δηλαδή τα «τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης», ένα νέο μοντέλο όπου η ποιότητα επικρατεί της ποσότητας.

Απαραίτητη η προσαρμογή στις επιταγές της αγοράς

Η νέα εποχή της διατροφής στις αναπτυγμένες κοινωνίες επιβάλλει τρόφιμα γευστικά, παραδοσιακά και ασφαλή, με τη γνωστοποίηση του τόπου και του τρόπου παραγωγής τους. Ως εκ τούτου, σημαντικός κρίνεται ο ρόλος της πιστοποίησης και των συστημάτων ποιότητας στην αγροτική παραγωγή, καθώς και η εφαρμογή των διεθνών προτύπων ποιότητας, προκειμένου να διεκδικήσουμε μερίδιο στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η Δυτική Μακεδονία να αναδείξει την αγροδιατροφή σε σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξή της, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το ΠΑΑ 2014 – 2020, αναζητώντας επενδυτικά κεφάλαια και από άλλες πηγές, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση στη νέα εποχή, να συνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία με την παραγωγική διαδικασία και να παράγουμε προϊόντα με υπεραξία. Οι δέκα διαρθρωτικές αλλαγές του προγράμματός μας:

  • Πολιτική γης και υδάτων.
  • Πολιτική για συλλογικές μορφές Οργάνωσης-Ομάδες Παραγωγών.
  • Πολιτική αναδιάρθρωσης καλλιεργειών σε προϊόντα που ζητά η αγορά, με κυριότερη την πολιτική για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.
  • Πολιτική για την κτηνοτροφία. Η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανικός χώρος για βιολογική παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας, τυριά κ.ά.).
  • Πολιτική για ποιότητα παραγωγής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα – Δημιουργία περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.
  • Πολιτική για εξωστρέφεια-προώθηση προϊόντων.
  • Πολιτική για ειδικά επενδυτικά προγράμματα συμπληρωματικά του ΠΑΑ, δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Ανάπτυξης.
  • Πολιτική για μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει την αγροτική παραγωγή και δημιουργεί αντικίνητρα.
  • Πολιτική για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων και προγραμμάτων (όπως δημιουργία Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης ντόπιων φυλών, χρηματοδότηση Ερευνητικού Προγράμματος Πιστοποίησης Γενετικού Υλικού Αρωματικών Φυτών και Εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο, δημιουργία Τράπεζας Σπόρων).
  • Πολιτική για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας.

 

Οι ανάγκες για μια σύγχρονη γεωργία, όπως τη σχεδιάζουμε, προϋποθέτουν διαρκή εκπαίδευση των παραγωγών. Στον τομέα αυτόν, η Σχολή Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Φλώρινας σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Με τη νέα ΚΑΠ, τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα είναι δύσκολα, καθώς βάσει των νέων δεδομένων η πιθανότητα μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων παραμένει μεγάλη. Για τον λόγο αυτόν, οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της αγροδιατροφής στον τόπο μας πρέπει να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς και συντονισμένες ενέργειες κατά την επόμενη αυτοδιοικητική θητεία στην περιφέρεια.