Ζημιές σε εσπεριδοειδή, ελιές και τριφύλλι στη Δυτική Ελλάδα

HLEIA-plimires-agrotes
-Διαφήμιση-

Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας. Οι μεγαλύτερες ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών, αλλά και σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων.

Ειδικότερα, στον Νομό Ηλείας, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που διήρκεσαν από τις 27 έως τις 29 Ιανουαρίου δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατοικίες, αποθήκες και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.                                                                     

Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν μικρά ή μεγαλύτερα φαινόμενα κατολισθήσεων, πλημμυρών, καθιζήσεων, υπερχειλίσεων χειμάρρων, πτώσεων δέντρων, ρηγματώσεων στην οδοποιία, στις οποίες σύμφωνα με τις αυτοψίες των μηχανικών των πληγέντων δήμων απαιτείται μερική ή πλήρης αποκατάσταση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες έχουν κηρυχτεί 54 περιοχές στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ήλιδας και Ζαχάρως.

Η λίμνη επέστρεψε

Εν τω μεταξύ, σε… ενυδρείο έχουν μετατραπεί εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας στο ύψος του Επιταλίου, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Κάτω από τα νερά της πρώην λίμνης βρίσκονται εκατοντάδες στρέμματα με τριφύλλι, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί αγροτικά μηχανήματα, τα οποία βρίσκονταν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι αγρότες των περιοχών στις όχθες του Αλφειού ποταμού, καθώς δεκάδες στρέμματα με ελιές και πορτοκαλιές έχουν αφανιστεί από το πέρασμα των ορμητικών νερών.

-Διαφήμιση-