Ζημιές υπέστησαν τα μήλα στο Βέλγιο

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη ξηρότητα για τα δεδομένα του Βελγίου προκάλεσαν ζημιές πρωτίστως στην καλλιέργεια μήλων και δευτερευόντως στα αχλάδια της χώρας. Σύμφωνα με τον Tony Derwael, από την εταιρεία Bel’Export, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα FreshPlaza, «κυρίως τα μήλα επλήγησαν, αλλά και οι ποικιλίες Comice και Durondeau από τα αχλάδια».

Επιπλέον, τα μήλα υπέστησαν ζημιές την άνοιξη από τους παγετούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά παραμορφωμένα επάνω στα δέντρα, τα οποία, ωστόσο, δεν απομακρύνθηκαν, γιατί φέτος η παραγωγή είναι σχετικά μικρότερη. «Δεδομένων όλων αυτών, είμαι κάπως απαισιόδοξος για τα μήlα», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όμως, είναι πιο αισιόδοξος για τα αχλάδια, τα οποία αναπτύσσονται καλά και φαίνονται να έχουν καλή ποιότητα, παρά τη ζέστη. Είναι καλού μεγέθους και καλών αποδόσεων.

Το μέγεθος, ειδικά στην αρχή της σεζόν, είναι σημαντικό, καθώς οι καταναλωτές ζητούν μεγάλα μεγέθη, ενώ στην πορεία προτιμώνται τα πιο μικρά. Όσον αφορά τη φετινή εμπορία, σχολίασε ότι η προηγούμενη σεζόν ήταν καλή, οι τιμές ικανοποιητικές, αλλά «δεν έχω δει παραγωγούς να έχουν δύο συνεχόμενες καλές χρονιές, άρα είμαστε περίεργοι να δούμε πώς θα είναι η φετινή».