Το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με πλήρεις και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις, προβληματισμούς και σύνθημα το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Σπ. Κίντζιος

Το άνοιγμα της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Σπυρίδων Κίντζιος, πρύτανης του ΓΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρέχουσες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Παράλληλα, τόνισε τον ρόλο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που «είναι σε θέση να δώσει σχετικές απαντήσεις, όσον αφορά το θέμα αυ τών των προκλήσεων».

Είπε, επίσης, ότι «διερχόμαστε μία περίοδο κατά την οποία έχουμε επισιτιστική κρίση και όλοι απευχόμαστε να γίνει σημαντικότερη και να έχουμε έλλειψη τροφίμων. Είμαστε σήμερα εδώ για να ακούσουμε τις επίσημες θέσεις και τοποθετήσεις από τους πολιτικούς φορείς, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις να διαμορφώσουν άμεσα τις λύσεις που χρειαζόμαστε για να βγούμε από αυτή την κρίση και ιδιαίτερα να αλλάξουμε το πρότυπο που βαδίζουμε προς όφελος του λαού».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μπιλάλης, καθηγητής του ΓΠΑ, ο οποίος αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση και μίλησε για την κατανόηση του προβλήματος και την ανάγκη διάθεσης κεφαλαίων για αναζήτηση της τροφής. Αναφέρθηκε, ακόμη στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των αζωτούχων λιπασμάτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με το φυσικό αέριο.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Χρ. Καλογήρου

Στην εισήγησή της η Χριστίνα Καλογήρου, γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα, λόγω της μεγάλης παραγωγής σιτηρών. Μίλησε, επίσης, για την πράσινη συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του προγράμματος για το επόμενο ΠΑΑ, καθώς και για άλλα ζητήματα, όπως είναι η έλλειψη εργατών γης και η αναγκαιότητα της κατάρτισης των αγροτών. Παράλληλα, υποστήριξε τις δράσεις της κυβέρνησης, ώστε να καλύψει τις ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, όπως το μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο με την εισαγωγή από άλλες χώρες.

 

Στ. Αραχωβίτης

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη της εκδήλωσης πήρε ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Μίλησε, ακόμα, για τα νέα είδη ψαριών που εισέρχονται στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και την αύξηση των πυρκαγιών από την έλλειψη ανθρωπογενούς δραστηριότητας στην ύπαιθρο.

 

 

Αν. Πουλάς

Για τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, και ιδιαίτερα στο κόστος των αγροτών, το οποίο καθιστά τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση της γης σε λίγους, ενώ έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής, μέσα από την ψηφιακή κάλυψή της με τη συνδρομή της επιστήμης.

Μ. Χριστόπουλος

Από τον χώρο του ΚΚΕ μίλησε ο Μ. Χριστόπουλος, κάνοντας λόγο για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο το μοίρασμα της ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική της Πράσινης Μετάβασης, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής, και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση του λιγνίτη. Τέλος, έκανε αναφορά για την άναρχη εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, τα οποία δεν βοηθούν την ανάπτυξη.

 

Σπ. Μάμαλης

Οι ομιλίες έκλεισαν με την εισήγηση του Σπύρου Μάμαλη, προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου για το μέλλον, έθεσε το εξής ερώτημα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε: «Προτεραιότητα το περιβάλλον ή η διατροφική ασφάλεια;». Παράλληλα, έθεσε και κάποια άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τη μείωση των δασών και την αλλαγή στις διατροφικές συνθήκες.

 

Προβληματισμός από την επιστημονική κοινότητα

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε στη συνέχεια, καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς, αλλά και τις απόψεις τους για το μέλλον της διατροφικής επάρκειας.

Ο Παναγιώτης Σκανδάλης είπε ότι το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας είναι ένα ζήτημα πολιτικής διαχείρισης, ενώ ο Πέτρος Ταραντίλης αναφέρθηκε στην καλύτερη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων, δίνοντας ως παράδειγμα τη ρίγανη, η οποία φεύγει στη Γερμανία για παραγωγή καρβακρόλης και στη συνέχεια επιστρέφει στη χώρα σε νέα μορφή με αυξημένο κόστος.

Ο Χρήστος Παπαδάς υπογράμμισε ότι υπήρχε διαβεβαίωση για θέματα διατροφικής ασφάλειας πριν από τον πόλεμο και αναφέρθηκε στην ξηρασία που αυξάνει το κόστος παραγωγής, αλλά και στην κλιματική αλλαγή, κάνοντας λόγο για δύο «βόμβες» που κρύβονται πίσω από την επισιτιστική κρίση: «Η μία είναι ο πληθωρισμός και η δεύτερη η κρίση του παγκόσμιου χρέους».

Ο Στάθης Κλωνάρης, από την πλευρά του, είπε ότι «δεν πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να παράγουμε με αειφορικό τρόπο. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να παρθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις».

Ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου εστίασε στην κτηνοτροφία, η οποία έχει στραφεί σε έναν εντατικό τρόπο παραγωγής, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η εκτατικής ή παραδοσιακής μορφής εκμετάλλευση και, ως εκ τούτου, να αλλάξει ο οικολογικός χάρτης και η μείωση της βιοποικιλότητας. Τέλος, η Νατάσα Παντέρα επικεντρώθηκε στα αγροδασικά σχήματα, τα οποία «μπορούν να συμβάλουν στη δέσμευση του άνθρακα, αλλά και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και για τον λόγο αυτόν απαιτείται διεπιστημονική συνεργασία».

Κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο κ. Κίντζιος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι θεσμικό και απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου «για τον λόγο αυτόν, το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να δοθεί λύση».