Τι ζητούν οι αγρότες από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

✱ «Δεν δίνουμε πίστωση χρόνου», λένε χαρακτηριστικά
✱ Αρδευτικές υποδομές, αποζημιώσεις, στήριξη προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής στα κοινά αιτήματα, στο επίκεντρο και η νέα ΚΑΠ

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Να σηκώσει τα μανίκια, ώστε να μη χαθεί χρόνος προς την επίλυση των άμεσων προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροδιατροφικό κλάδο, καλούν τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ γεωργοί και κτηνοτρόφοι από πολλές περιφέρειες της χώρας.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα νέα πρόσωπα θα πρέπει να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου να μη μείνουν πίσω έργα υποδομής (όπως τα αρδευτικά), που είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και να ενσκήψουν με απτό ενδιαφέρον σε όλες τις καλλιέργειες, και δη σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι και η Κορινθιακή σταφίδα. Οι αγρότες επαναλαμβάνουν πως το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, υπενθυμίζουν τις συνέπειες από την πανδημία, ενώ δηλώνουν πως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να δώσουν πίστωση χρόνου, με κάποιους να κρατάνε «μικρό καλάθι» για όσα περιμένουν.

Η «ΥΧ» δίνει βήμα σε παραγωγούς, καταγράφει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες σε πολλές περιφέρειες, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη ενός ευρέος διαλόγου με τον αγροτικό κόσμο, ενόψει της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Οι υπουργοί γνωρίζουν τα προβλήματα, εμείς άμεσες λύσεις ζητάμε»

Για μηδενική ανοχή και χωρίς περιστροφές στους χρόνους προσαρμογής της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ κάνουν λόγο οι αγρότες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα προβλήματα, όπως λένε, είναι υπαρκτά και απαιτούν άμεσες λύσεις. «Υπάρχει συνέχεια στο κράτος, στην κυβέρνηση και ειδικότερα στους υπουργούς, όταν προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, άρα γνωρίζουν τα προβλήματα και πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στα τοπικά θέματα της Στερεάς, αυτό που κυριαρχεί και δεν φαίνεται άμεση αποκλιμάκωση, είναι το θέμα της τιμής της ελιάς και κυρίως της ποικιλίας Καλαμών. Ο νέος υπουργός, όπως και ο υφυπουργός, εκλέγονται σε περιοχές με μεγάλες παραγωγές ελιάς, οι οποίες παραμένουν αδιάθετες στις κάδες, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ανοιχτό επίσης παραμένει και το θέμα με το βαμβάκι, όπου και εκεί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και απαιτούν λύσεις, ώστε να στηριχθεί το προϊόν. Το κόστος παραγωγής, η χρηματοδότηση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς και ζητήματα διαχείρισης μέσα από την ΚΑΠ, είναι θέματα τα οποία θέτουν στο τραπέζι οι βαμβακοπαραγωγοί της περιφέρειας.

Τέλος, ανοιχτό στις συζητήσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων παραμένει το θέμα των τιμών και του κόστους παραγωγής, όπως επίσης και το ζήτημα της ελληνοποίησης ζωικών προϊόντων.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Υδάτινοι πόροι, μείωση του κόστους άρδευσης και εκπαίδευση

Μια σειρά προβλημάτων παρουσιάζουν οι νομοί της Πελοποννήσου. Για την Αργολίδα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων και παραγωγός, Δημήτρης Κοδέλας, που θέτει τις ακόλουθες προτεραιότητες:

✱ Διαχείριση υδάτινων πόρων: Επέκταση, συντήρηση, βελτίωση δικτύων αξιοποίησης πηγών Ανάβαλου. Παράλληλα, πολιτικές μείωσης του κόστους άρδευσης.

✱ Βελτίωση υποστηρικτικών της παραγωγής υποδομών: Αναβάθμιση Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας φυτών, αναβάθμιση ΚΕΓΕ στη Νέα Κίο, επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στη Νέα Κίο, όπως και του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου.

Στην Κορινθία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων και ειδικότερα της Κορινθιακής σταφίδας. Επίσης, έθεσε θέμα επανεξέτασης της σχέσης των συνεταιρισμών με την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Από τη Μεσσηνία, ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ, Γιώργος Κόκκινος, έθεσε ως προτεραιότητα τη μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στην καλλιέργεια της ελιάς και τόνισε επίσης την ανάγκη για δημιουργία υποδομών για την άρδευση, όπως το Φιλιατρινό φράγμα.

Στη Λακωνία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην υφαλμύρωση και στην ανάγκη εμπλουτισμού του υδροφόρου από την πηγή του Βασιλοπόταμου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και οινοποιός, Γιάννης Τρουπής, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Αρκαδία έχει μόνο μία καλλιεργητική περίοδο, και αυτό την καθιστά μη ανταγωνιστική. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα νερά της Αρκαδίας χάνονται στη θάλασσα μέσα από τις καταβόθρες και σε αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση, αφού αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποζημιώσεις και έργα υποδομής σε πρώτη προτεραιότητα

Στη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής με επίκεντρο τα αρδευτικά συστήματα των ΤΟΕΒ που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», αλλά και των αντιπλημμυρικών -μια και υπέστησαν με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- καθώς και το ξεμπλοκάρισμα των έργων (φράγμα Συκιάς) για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, επικεντρώνεται το τρίπτυχο του διεκδικητικού πλαισίου των Θεσσαλών παραγωγών προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Από την πλευρά του, ο Βολιώτης συνεταιριστής και πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Νικήτας Πρίντζος, θα χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή τις επαφές του με τη νέα ηγεσία, προκειμένου να την πείσει για την αναγκαιότητα ευρύτερης αντιπροσώπευσης των συνεταιρισμών στο νέο τριτοβάθμιο όργανο που συγκροτήθηκε, την ΕΘΕΑΣ. Σχετικά με τις αποζημιώσεις-κορωνοπληρωμές, οι βαμβακοπαραγωγοί επιμένουν στην καταβολή έκτακτης ενίσχυσης, είτε από το Κομφούζιο, είτε από τον ΕΛΓΑ, για τις μειωμένες τιμές που εισέπραξαν, προς αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ενώ μία σειρά άλλων επαγγελματικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής προσδοκούν στη συνέχιση καταβολής των κορωνοπληρωμών, μια και η πανδημία θα συνεχίσει να τους ταλαιπωρεί.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσδοκά την ενίσχυση των δράσεων που τρέχουν στο ΠΑΑ, με την ίδια να διεκδικεί μεγαλύτερη συμμετοχή στην υλοποίησή τους, όπως επίσης και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, με στόχευση την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μείωση του κόστους παραγωγής και επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων – Στο τραπέζι και οι εργάτες γης

Βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, μείωση του κόστους παραγωγής, επίλυση γραφειοκρατικών ζητημάτων, γρήγορη διεκπεραίωση των επενδυτικών προγραμμάτων για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και στήριξη των παραγωγών, είναι τα ζητήματα στα οποία ζητούν να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκπρόσωποι γεωργών και κτηνοτρόφων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιχήτα, πρόεδρο της ΕΑΣΘ, αυτό που ζητούν από κάθε νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και κάθε νέα κυβέρνηση, είναι να δώσει βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και να βοηθήσει στην εξέλιξή του. «Ειδικότερα από τον υπουργό, περιμένουμε να συνεχίσει το έργο του προηγούμενου, που έχει γίνει έως έναν βαθμό. Ένα από τα θετικά του κ. Βορίδη που πρέπει να κρατηθεί και να συνεχιστεί είναι ο έλεγχος της αγοράς, το ισοζύγιο στις εισαγωγές και ο έλεγχος των προϊόντων που προέρχονται από εισαγωγή», λέει ο κ. Τσιχήτας. Από εκεί και πέρα, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από πολλά πράγματα, τα οποία κάθε φορά λέγονται, αλλά δεν αλλάζουν. «Βασικό είναι το κόστος παραγωγής το οποίο εξαρτάται και από το ίδιο το κράτος, η φορολόγηση, η γρήγορη διεκπεραίωση των προγραμμάτων και των Σχεδίων Βελτίωσης και ό,τι έχει σχέση με επενδύσεις των αγροτών», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, αναφέρει ότι είναι ζητήματα που επαναλαμβάνονται. «Μέτρα στήριξης, στήριξη στις υποδομές, αγροτικούς δρόμους, ρεύματα, σταβλικές εγκαταστάσεις κι από εκεί και πέρα το κόστος παραγωγής, που είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα.

Τους τελευταίους μήνες, με τον κορωνοϊό, έχει προκύψει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, που αφορά τους εργάτες στους στάβλους. Έχουμε εργαζόμενους κυρίως από την Αλβανία, που τώρα δεν μπορούν να έρθουν. Ζητάμε να γίνονται πιο εύκολες οι διαδικασίες για την είσοδό τους και σε ό,τι αφορά την ασφάλισή τους, που είναι μεγάλο το κόστος, ενώ μπορούμε να πάμε με εργόσημο», δηλώνει ο κ. Μόσχος.

Για τον ίδιο σημαντικά επίσης είναι και τα ζητήματα με τα βοσκοτόπια και τα Διαχειριστικά Σχέδια.

 

ΗΛΕΙΑ-ΑΧΑΪΑ
Καταβολή αποζημιώσεων, αναδιάρθρωση Κορινθιακής σταφίδας, συνεταιρίζεσθαι

Τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά πλέον τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας και τα οποία έχουν μεγιστοποιηθεί εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας παρουσίασε σε υπόμνημά του προς τον νέο υπουργό η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για το υπαίθριο καρπούζι και τα κηπευτικά, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκκρεμούν μέτρα για την πανδημία, αλλά και ο νέος Κανονισμός ΕΛΓΑ. Τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες του νομού είναι η αναδιάρθρωση Κορινθιακής σταφίδας, η ετήσια παραγωγή της οποίας βαίνει μειούμενη λόγω των γηρασμένων κλημάτων.

Ακόμα ένα θέμα που απασχολεί τους αγρότες είναι οι Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη βιομηχανική τομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή. Σύμφωνα με τους αγρότες της Ηλείας, θα πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, οι αγρότες ζητούν να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Όπως επισημαίνουν, εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ενίσχυση και στον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσον αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Αναδασμοί, αρδευτικό, εισαγωγές

«Η έκπληξη θα ήταν να δούμε έναν υπουργό που να έχει άμεση σχέση με τον αγροτικό χώρο», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης. Μείζον θέμα για τον νομό είναι το έργο μεταφοράς υδάτων του Νέστου στις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής, το μεγάλο αρδευτικό που είχε παγώσει επί χρόνια και θα μπορούσε να αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα. «Θα λύσει προβλήματα υφαλμύρωσης στις παραθαλάσσιες περιοχές και θα μετατρέψει τις μη αρδευόμενες σε αρδευόμενες, με μικρό κόστος», τονίζει. Θίγει τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Βουλγαρία και ταυτόχρονα την αδυναμία των Θρακιωτών να φέρουν πρώτες ύλες και αγροεφόδια. «Μπορούμε να φέρουμε κηπευτικά που καλλιεργήθηκαν με τα ίδια σκευάσματα, αλλά όχι τον σπόρο ή το φυτοφάρμακο» σχολιάζει, τονίζοντας ότι τα παραπάνω ανεβάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Από την πλευρά του, ο βαμβακοπαραγωγός από τη Ροδόπη, Χρήστος Παρασκευούδης, τονίζει την αναγκαιότητα των αναδασμών, καθώς «τα πολλά και μικρά αγροτεμάχια ανεβάζουν το κόστος της καλλιέργειας στην περιοχή». Επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα άρδευσης που εκτινάσσουν στα ύψη το καλλιεργητικό κόστος, εξηγώντας γιατί πρέπει να προηγηθούν οι αναδασμοί. «Δεν γίνεται αρδευτικό χωρίς αναδασμό. Είναι σαν να χτίζουμε ένα σπίτι και να παραγγέλνουμε πρώτα τα κεραμίδια και τα έπιπλα πριν ρίξουμε τα θεμέλια».

Όσο για τον ανασχηματισμό, λέει: «Να μην περιμένουμε πολλά πράγματα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου λόγω έλλειψης χρημάτων. Με τον ανασχηματισμό δημιουργούν προσδοκίες, ότι τα νέα πρόσωπα θα κάνουν κάτι περισσότερο, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνονται σε αυτές», σχολιάζει.