Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Γεωργαντά οι κτηνοτροφικοί φορείς με επίκεντρο το κόστος παραγωγής

Ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα Πέμπτη 13/10 οι φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων και των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε στη Λάρισα την Τρίτη 11 Οκτωβρίου όπου και συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος και οι εξελίξεις στην αιγοπροβατοτροφία.

Οι φορείς ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά με επτά αιτήματα, εστιάζοντας στην ανάγκη αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την τιμολόγηση της νέας σεζόν του αιγοπρόβειου  γάλακτος  και την τακτική που ακολουθείται απέναντι στους παραγωγούς να κλείσουν την παραγωγή της νέας σεζόν χωρίς τιμή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στην Λάρισα , στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΚ, της ΠΕΚ, της ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας , του συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωποι της ΕΔΟΦ ,του ΣΑΣΟΕ ,της ΕΘΕΑΣ και εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα.

Στην σύσκεψη αναλύθηκε το κόστος παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ειδικά με τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος  που ακούγονται σήμερα και με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής , θεωρούμε δεδομένο ότι όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα οδεύσουν σε «κλείσιμο». Με τις σημερινές τιμές που δίνονται από τις τυροκομικές επιχειρήσεις δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά.

Απαιτούμε:

  • Τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκ. ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών και να δοθεί άμεσα.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα από το 13% στο 6%.
  • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου .
  • Χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.
  • Να μην ενταχθεί η φέτα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Λόγω του ΠΟΠ και της δυναμικής που έχει στις εξαγωγές.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια και τις τράπεζες. Να θεσπιστεί το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και στάβλων και να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί .
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μη έγκυρη λήψη των προτεινόμενων μέτρων θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά».

Οι συμμετέχοντες κτηνοτροφικοί φορείς