Ζωοτροφές από υπολείμματα τροφίμων

Πρώτη ύλη τα τρόφιμα που πάνε για πέταμα από 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία

Ζωοτροφές από υπολείμματα τροφίμων

Τροφή από τρόφιμα. Αυτό είναι το σύνθημα του νέου προγράμματος που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με στόχο μια καινοτόμο διεργασία για τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφίμων από ξενοδοχειακές μονάδες σε ζωοτροφές! Επί της ουσίας, είναι μια προσπάθεια, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), Γιάννης Μαστοράκης, να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του νησιού και της οικονομίας του ένας τεράστιος όγκος υπολειμμάτων που σήμερα πηγαίνει στα σκουπίδια, συνδέοντας τον τουριστικό με τον αγροτικό τομέα.

Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων από 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία, που εφαρμόζουν ήδη σύστημα διαλογής στην πηγή, ενώ κεντρικό στοιχείο της διεργασίας θα είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, που ευνοείται και από το κλίμα.

Πριν από λίγες ημέρες, στο Ηράκλειο έγινε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι ο ΕΣΔΑΚ, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωγραφίας), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών), καθώς και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή). Η διάρκεια του προγράμματος είναι 42 μήνες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227 ευρώ.