Ζωοτροφές: Ελπίζει για ανακούφιση των κτηνοτρόφων… προσεχώς η Κομισιόν

Παραδοχή της κατάστασης από το γραφείο του επιτρόπου Γεωργίας στην «ΥΧ»

Κατά το πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, το πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές τέθηκε προς συζήτηση από την Κροατία, ενώ διερευνήθηκαν πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής του.

Η «ΥΧ» ζήτησε από το γραφείο του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, περισσότερες διευκρινίσεις, σε συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Παραδοχή, αλλά όχι και άμεσες λύσεις

Η θέση που μας μεταφέρθηκε ήταν η εξής: «Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι το κόστος των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω ορισμένες παρατηρήσεις: Ως γνωστόν, οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι αφορολόγητες. Επίσης, οι δασμοί για εισαγόμενο καλαμπόκι και σόγια είναι τη δεδομένη στιγμή, και αναμένεται να παραμείνουν για τους επόμενους μήνες, μηδενικοί».

Στη συνέχεια, δίνεται η εκτίμηση ότι οι τιμές των ζωοτροφών θα αποσυμφορηθούν λόγω της φετινής υψηλής παραγωγής σιτηρών. «Οι προβλέψεις για την παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2021/2022 είναι θετικές. Η συνολική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 288,7 εκατ. τόνους, αυξημένη 5% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας και 3,8% σε σχέση με πέρσι».

Η τοποθέτηση από την πλευρά του Επιτρόπου καταλήγει ως εξής: «Οι τιμές των ζωοτροφών διαμορφώνονται ανάλογα με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Δεδομένων των θετικών προβλέψεων για τα σιτηρά στο βόρειο ημισφαίριο, οι τιμές έχουν ξεκινήσει να μειώνονται. Οι εν εξελίξει συγκομιδές αναμένεται να συμβάλουν στην κάμψη των τιμών κατά τους επόμενους μήνες. Μπορούμε επομένως να αναμένουμε ότι το βάρος θα φύγει από τις πλάτες των κτηνοτρόφων. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θα παρακολουθώ προσεκτικά την κατάσταση τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στη διεθνή αγορά ζωοτροφών».