Ζωοτροφές: Κάθε εβδομάδα και ακριβότερα αγοράζουν οι προβατοτρόφοι

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση στις ζωοτροφές έρχεται να επιβεβαιώσει με χαρακτηριστικό τρόπο τιμολόγιο προβατοτρόφου από τη Δράμα, ο οποίος αγόρασε σογιάλευρο στα 58,6 λεπτά/κιλό (τιμολόγιο με ημερομηνία 10/1/22 για ποσότητα 150 κιλών), τιμή αυξημένη κατά 4 λεπτά μόλις σε μία εβδομάδα.

Ο Στέφανος Γιώγκος αποτελεί ακόμα μία περίπτωση κτηνοτρόφου που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Ο ίδιος μας μίλησε για τις συνεχείς ανατιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, σε μερικούς μήνες από σήμερα, αρκετές μικρές μονάδες θα έχουν βγει εκτός παραγωγής:

«Έχω 150 πρόβατα και συνεργάζομαι με γνωστή τυροκομική επιχείρηση από τη Θεσσαλία. Παρά το γεγονός ότι η τιμή παραγωγού στο γάλα έχει φτάσει τα 1,2 ευρώ/κιλό, που είναι μια θετική εξέλιξη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα κινούμαστε λογιστικά με τα έσοδα της περσινής χρονιάς. Τη φετινή αύξηση θα ξεκινήσουμε να τη βλέπουμε σε περίπου έναν μήνα.

Με τις τιμές στις ζωοτροφές, προσωπικά χρειάζομαι πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως για τουλάχιστον επτά μήνες τον χρόνο, προκειμένου να ταΐσω τα ζώα μου επαρκώς, ενώ μαζί με τα πάγια έξοδα (ρεύμα κ.ά.) το ανωτέρω ποσό ξεπερνά τα 3.500 ευρώ. Κάνω δύο δουλειές για να αντεπεξέλθω».

Στέλεχος που διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο για οικονομικά θέματα σε κτηνοτροφικές μονάδες και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στην «ΥΧ»: «Το κόστος κτήσης των πρώτων υλών και των προσθετικών σε μια πρότυπη σύνθεση για φυράματα υψηλής γαλακτοπαραγωγής αιγοπροβάτων ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά τόνο τροφής, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν 210 ευρώ ανά τόνο τροφής, ήτοι αύξηση 30%. Να σημειωθεί ότι το κόστος διατροφής αντιπροσωπεύει έως και το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εκμεταλλεύσεις με παραγωγή γάλακτος ή και κρέατος οδηγούνται πλέον σε παύση δραστηριότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από άποψη οικονομική, αλλά και κοινωνική».