Zωοτροφές – Κάτι τρέχει με τη σόγια

Στα ύψη παραμένουν οι πρώτες ύλες των ζωοτροφών, ζήτημα που έχει αναδείξει η «ΥΧ» με συστηματικό και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας τιμολόγια ζωοτροφών των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με ζωοτέχνες και ειδικούς της αγοράς, ένα από τα προϊόντα που έχει ξεφύγει εκτός πλαισίου προσφοράς και ζήτησης είναι η σόγια.

Οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής. Ο Θεοδόσης Αδαμάκης, αγελαδοτρόφος από το Διδυμότειχο, μας είπε χαρακτηριστικά ότι «το σογιάλευρο συνεχώς βρίσκεται στη ζώνη των 50 λεπτών/κιλό. Το καλαμπόκι ξεπερνά τα 30 λεπτά/κιλό. Εδώ και μήνες μας σφυροκοπάνε αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, που αναγκάζουν ακόμα και βιώσιμες μονάδες να στείλουν ζώα στα σφαγεία», δήλωσε στην «ΥΧ».

Αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά της αγοράς

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον αρχίζουν και μιλούν για καταστάσεις στην αγορά πρώτων υλών που στηρίζουν ισχυρισμούς για κερδοσκοπικά φαινόμενα «τεχνητών» ελλείψεων.

Όπως ανέφερε σε δημόσια τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εμπορικός διευθυντής της ΕΛΒΙΖ, Γιάννης Καϊμακάμης, «η αύξηση στη χρηματιστηριακή αγορά του σογιάλευρου τις τελευταίες ημέρες είναι ραγδαία. Αδιαμφισβήτητα, η έλλειψη λυσίνης επηρεάζει τις τιμές του σογιάλευρου. Η αίσθησή μου είναι, όμως, ότι υπάρχουν ενδείξεις εκμετάλλευσης της κατάστασης για κερδοσκοπία, όπως συνήθως γίνεται σε όλες σχεδόν τις καταστάσεις κρίσεων».

Σχολιάζοντας στην «ΥΧ» την κατάσταση στην αγορά της σόγιας, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Τάσος Κυριακίδης, δήλωσε τα εξής: «Όλοι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πράγματι σε δεινή θέση. Οι τιμές στη διεθνή αγορά έχουν ξεφύγει. Αν δούμε λίγο την κατάσταση, η χειρότερη στιγμή του 2021 ήταν το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου, όπου στο χρηματιστήριο του Σικάγο οι συναλλαγές γίνονταν στα 1.590 δολάρια/τόνο.

Την τρέχουσα περίοδο, η τιμή κινείται περίπου 200 δολάρια χαμηλότερα, ωστόσο, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που μεταφέρεται και στα ναύλα, μαζί με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, η κατάσταση είναι πιεστική. Εάν, μάλιστα, η τιμή φτάσει κοντά στο ρεκόρ της άνοιξης του 2021, τότε θα δούμε νέα ρεκόρ ακρίβειας στη σόγια».

Σχετικά με τη λυσίνη, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο η λυσίνη. Είναι και άλλα συστατικά, όπως η ουρία, που μπαίνει και στις ζωοτροφές. Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται και στο σογιάλευρο, αλλά μπαίνει και ως πρόσθετο στις ζωοτροφές. Οι Κινέζοι ελέγχουν την παραγωγή της, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για ένα ολιγοπώλιο».