Ζωοτροφές χοίρων μέσα από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας

Πρωτοποριακό project του Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ

Την εισαγωγή και ενσωμάτωση υποπροϊόντων τροφίμων στο καθημερινό βασικό σιτηρέσιο των χοίρων, με απώτερο στόχο την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή ζωοτροφών, είναι το αντικείμενο του έργου με το ακρωνύμιο CPigFeed που υλοποιεί το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και την εταιρεία Green Projects.

Το CPigFeed ξεκινά από την ανάγκη να μειωθούν τα απόβλητα τροφίμων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και στην αξιοποίησή τους, με τις κατάλληλες διεργασίες, στις ζωοτροφές των χοίρων και καταλήγει στη μείωση του κόστους παραγωγής στις εκτροφές. Όπως τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, Γιώργος Μπανιάς, «σκοπός του έργου είναι να αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία πληροφοριών και οι εφαρμογές ιχνηλασιμότητας για την άρση των εμποδίων στη χρήση υποπροϊόντων τροφίμων στο μείγμα ζωοτροφών και, συνεπώς, την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας για τη σίτιση και παραγωγή των ζώων».

Αποδοτικότητα υποπροϊόντων και αξιολόγηση ποιότητας χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με τον κ. Μπανιά, από την αξιοποίηση των υποπροϊόντων τροφίμων, που μπορεί να είναι ληγμένα προϊόντα από σούπερ-μάρκετ, τρόφιμα από ξενοδοχεία, από παραγωγούς και μεταποιητές κ.λπ., μπορεί να προκύψει ένα εναλλακτικό σιτηρέσιο για τους χοίρους.

Κατά την εφαρμογή του έργου θα δημιουργούνται εναλλακτικά σιτηρέσια από τα υποπροϊόντα και θα γίνεται ρεαλιστικός πειραματισμός για να εξεταστεί η ποιοτική σύσταση, η απόδοση, η ποιότητα του κρέατος, η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια των χοίρων, όπου τα εναλλακτικά σιτηρέσια θα είναι ελεγμένα και υγειονομικά πιστοποιημένα και για αυτό θα γίνουν πειραματισμοί των όσων ζωοτροφών θα αναπτυχθούν», υπογραμμίζει ο κ. Μπανιάς και προσθέτει πως μέσα από αυτήν τη φιλοσοφία μπορεί να αναπτυχθεί και μια άλλη δευτερογενής αγορά εργασίας, που είναι αυτή του Food Waste (φαγητό στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του – ληγμένα τρόφιμα).

Πέρα από τα σιτηρέσια, βασική στόχευση του έργου είναι ο ποιοτικός χαρακτηρισμός των υποπροϊόντων και η αξιολόγηση της καταλληλότητας και της ασφάλειάς τους για την ενσωμάτωση στο σιτηρέσιο των χοίρων, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ευζωία των γουρουνιών.

«Το έργο έχει ολιστική προσέγγιση. Θα αξιολογηθεί, επίσης, η επίδραση του νέου μείγματος ζωοτροφών στην υγεία και στην καλή διαβίωση των χοίρων, καθώς και στην αποδοτικότητα και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, που είναι το χοιρινό κρέας. Θα επικεντρωθεί και στη διακίνηση των διαθέσιμων ποσοτήτων παραπροϊόντων τροφίμων στις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς εμείς θα κινηθούμε σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. Ο χοιροτρόφος που μετέχει ως εταίρος στο έργο είναι από την περιοχή της Χαλκιδικής» σημειώνει ο κ. Μπανιάς. Όπως λέει, η έρευνα για την προμήθεια του εναλλακτικού σιτηρεσίου θα είναι από τις πρώτες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου.

Ιχνηλασιμότητα των υποπροϊόντων

Στο περιθώριο του CPigFeed θα αναπτυχθούν και πληροφοριακά εργαλεία και εφαρμογές για την ιχνηλασιμότητα, την οργάνωση, τη συλλογή και τη διαχείριση των υποπροϊόντων τροφίμων, τα οποία θα διευκολύνουν την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού.

«Τα συστήματα αυτά θα επιτρέπουν την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων τροφίμων μέσω της καλύτερης διαχείρισης των διαθέσιμων πληροφοριών. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να μπαίνουν και να ελέγχουν πού υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα παραπροϊόντων τροφίμων και από την άλλη τα ξενοδοχεία, οι μεταποιητές, παραγωγοί κ.λπ. θα μπορούν να δηλώνουν τη διαθέσιμη ληγμένη ποσότητα τροφίμων. Στην ουσία, θα πραγματοποιηθεί ένα ηλεκτρονικό market place μεταξύ χοιροτρόφων και αγοράς τροφίμων», επισημαίνει ο ερευνητής.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 36 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει, αναλόγως συνθηκών, στα τέλη Ιουλίου. Καθώς το έργο κρίθηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και υπήρξε αξιολόγηση, οι ερευνητικοί φορείς έχουν προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό των πειραμάτων και των επιμέρους διαδικασιών που θέλουν να υλοποιήσουν. «Ακόμη μια στόχευση του έργου είναι και η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής από τους χοιροτρόφους, ότι μπορούν δηλαδή να εφαρμόσουν και άλλες δραστηριότητες για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών και να γίνουν ανταγωνιστικοί σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία», καταλήγει ο κ. Μπανιάς.