Το κτήριο φάντασμα επανέρχεται στη Βουλή

Η ιστορία του περίφημου κτηρίου «Κεράνη», της παλιάς καπναποθήκης, που αγοράστηκε, ανακαινίστηκε κι απλά… φυλάσσεται στο ελληνικό Δημόσιο επανήλθε στη Βουλή, με το βουλευτή Β’ Πειραιά, Δημήτρη Καμμένο, να δηλώνει ότι είναι «σκάνδαλο με ποινικές ευθύνες» και σκοπεύει να προχωρήσει και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να τονίζει πως το πρώτο γραφείο, που θα μετακομίσει στο Ρέντη, θα είναι το δικό του.
Μάλιστα ήταν απ’ τις πρώτες προτεραιότητες και τα φιλόδοξα σχέδια του άλλοτε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη , η μεταφορά, αλλά άνθρακας ο θησαυρός. Μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε ενέργειες ώστε να διερευνηθεί και δικαστικά το θέμα, για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Κατά τη συζήτηση της σημερινής επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία προέδρευσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός έγινε εκτενής αναφορά στο τι έχει συμβεί και το κράτος πληρώνει δεξιά κι αριστερά χρήματα ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου.
Πρόκειται για το κτήριο – φάντασμα , στο οποίο ήταν να μεταφερθούν στο πρόσφατο παρελθόν κι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που στεγάζονται στην Αχαρνών, μαζί με τους οργανισμούς κάτι που ουδέποτε συνέβη. Μάλιστα, ενώ όλοι οι διοικητές οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περίμεναν να μεταφερθούν, τελικά το σχέδιο ναυάγησε.
Η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογιζόταν να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012 κάτι που δε συνέβη. Και μάλιστα είχε υπολογιστεί πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα γλίτωνε ενοίκια κάπου στα 4, 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σχεδόν δηλαδή τα ¼ του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, για την επταετία!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , Τρύφωνας Αλεξιάδης σημείωσε πως εδώ και 14 χρόνια, απ’ το 2002 που πέρασε το κτήριο στην αρμοδιότητα του Δημοσίου το κράτος έχει πληρώσει το αστρονομικό ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ για τις παλιές καπναποθήκες , μαζί με την αγορά και την ανακαίνιση. Αρχικά ήταν να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού οι υπάλληλοι αντέδρασαν με το σκεπτικό ότι το κτήριο ήταν ακατάλληλο, μετά υπήρξαν αντιδράσεις για να μεταφερθούν εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (σ.σ. επειδή δεν υπήρχε σύνδεση κοντινή με μετρό), μετά ειπώθηκε πως το κτήριο όδευε προς το υπουργείο Τουρισμού και στο τέλος κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ.
«Πληρώνουμε μηνιαίο μίσθωμα 221.000, για να μένει ένα κτήριο κλειστό», είπε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. «Πληρώνουμε και ΔΕΗ και νερό και ανθρώπους που το φυλούν επί 24ώρου βάσεως , τη στιγμή που μόνο για το Υπουργείο Οικονομικών πληρώνουμε 24 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για να στεγαστούν οι υπηρεσίες. Κτήρια που έχει το Δημόσιο μένουν κλειστά κι εμείς πληρώνουμε ενοίκιο, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να μεταστεγαστούν», τόνισε κι έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση», για «σπατάλη στο Δημόσιο».
Το κτήριο, όπως είπε είναι σε χώρο 40.000 τ.μ. , μπορεί να φιλοξενήσει 2.100-2.400 εργαζόμενους κι έχει περίπου 650 θέσεις στάθμευσης. Σημείωσε πως ο ίδιος πήγε στο κτήριο, το οποίο είναι πολυτελές δεν έχει θέματα φωτισμού , αερισμού ή υγιεινής κι υπάρχει έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών, που αναφέρει πως δεν υπάρχει ζήτημα στατικότητας του κτηρίου ή προβλημάτων ασφάλειας. Ίσα – ίσα , όπως εξήγησε , το κτήριο είναι βιοκλιματικό. «Το πρώτο κτήριο θα είναι το δικό μου», είπε χαρακτηριστικά ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και τόνισε ότι θα γίνει κάλεσμα και βουλευτών και δημοσιογράφων.
Σε ό, τι αφορά στη δικαστική έρευνα του ζητήματος, τονίστηκε ότι είχαν προκύψει τρεις δικογραφίες ποινικές, οι οποίες τέθηκαν στο Αρχείο. Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα πως μετακινήθηκαν τελικά αυτά τα κτήρια στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως το κτήριο αυτό, δεδομένων των θέσεων που έχει κοστίζει 5,6 ευρώ ανά τ.μ., όταν άλλα κτήρια που ενοικιάζει το ελληνικό Δημόσιο και δεν είναι του μεγέθους αυτού είναι 11,56 ευρώ ανά τ.μ., 9,92 τ.μ., 14,5 τ.μ. , 14,6 τ.μ. και 13, 5 κ.ά. Σημείωσε μάλιστα πως το κτήριο του ΣΔΟΕ κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο 135.000 ευρώ κι ό, τι θα έπρεπε οι οικονομικές υπηρεσίες να μεταφερθούν εκεί, αντί να
Ο Δημήτρης Καμμένος τόνισε πως πρόκειται να μη λήξει εδώ το ζήτημα και σημείωσε πως θα προχωρήσει και στη δικαστική διερεύνηση του θέματος, για το ποιοι και πως έφτιαξαν τις συμβάσεις και τι προέβλεπαν αυτές. «Δεν φανταζόμουν το εύρος του σκανδάλου», είπε χαρακτηριστικά.
Της Άννας Στεργίου