Αργολίδα: Αλλάζει το προφίλ των Νέων Αγροτών

Αργολίδα: Αλλάζει το προφίλ των Νέων Αγροτών

Πάνω από 165 νέοι αγρότες των οποίων οι αιτήσεις είχαν εγκριθεί το 2014, βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης μέσα από μαθήματα που οργανώνει ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» στη Νέα Κίο της Αργολίδας.

Ενώ πλέον οι μέρες για την εκπαίδευσή τους τελειώνουν και τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επόμενης γενιάς των νέων αγροτών, ο Θύμιος Ζάβος, υπεύθυνος του Κέντρου, θα μας δώσει εντυπωσιακά στοιχεία για το προφίλ των νεοεισερχόμενων στην παραγωγή: «Ανάμεσα στα 165 άτομα βρίσκονται και πέντε απόφοιτοι πανεπιστημίων, ο ένας έχει τελειώσει Ιατρική και οι υπόλοιποι Οικονομικές σχολές. Εντυπωσιακό είναι και το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων αγροτών έχει τελειώσει το Λύκειο».

Από τα 165 άτομα, μόλις 18 είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση της κτηνοτροφίας, διατηρώντας έτσι μία άσχημη παράδοση. 20 άτομα έχουν επιλέξει την κατεύθυνση των κηπευτικών, ενώ οι υπόλοιποι, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, επέλεξαν τη δενδροκομία. Ο μικρότερος στην ηλικία είναι μόλις 25 ετών και οι περισσότεροι είναι κάτω των 35. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους, με ποσοστό 70% προέρχεται από τον κάμπο ανάμεσα στο Άργος και στο Ναύπλιο ενώ ένα 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, προέρχεται από διάφορα σημεία της Ορεινής Αργολίδας.

Εκτός από το αρνητικό στοιχείο του μικρού ενδιαφέροντος για την κτηνοτροφία, ο κ. Ζάβος θα μας επισημάνει ότι από την επαρχία Ερμιονίδας, οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν την ενδεκάδα: «Είναι μία δυσάρεστη έκπληξη, αφού ο αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι πολύ μικρός για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής. Μάλιστα, από αυτούς, οι τέσσερεις ενδιαφέρονται για την κτηνοτροφία. Για να γίνει η εκπαίδευση των 7 νέων αγροτών δημιουργήθηκε τμήμα στην Τροιζηνία, όπου συνενώθηκαν με Νέους αγρότες από τις άλλες περιοχές».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη της εκπαιδεύτριας Κωνσταντίνας Σπανού: «Μέσα από τη διαδικασία εκπαίδευσης, καταρρίπτεται η άποψη ότι στο πρόγραμμα μπαίνουν άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για να πάρουν την επιδότηση. Τα νέα παιδιά αναζητούν τρόπους να μείνουν στη γεωργία και αναζητούν νέα είδη και τρόπους καλλιέργειας. Είναι ολοφάνερο ότι ανεβαίνει αισθητά το μορφωτικό επίπεδο».