Η ξανθιά Ξανθιώτισσα που ζωντανεύει με τον ήλιο

Το ηλιακό μικροζυθοποιείο στο οποίο υποκλίθηκε ακόμη και το… ΕΣΠΑ

Η ξανθιά Ξανθιώτισσα που ζωντανεύει με τον ήλιο

Ο Ορέστης Στεφάνου είναι γλωσσολόγος, ζυθοποιός και ιδιοκτήτης του Ηλιακού Μικροζυθοποιείου Ξάνθης. Η ανάγκη «να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε», ανέδειξε το ταλέντο του στη ζυθοποίηση. One man show η ιδέα, η συνταγή και η παρασκευή της μπύρας. «Ασχολήθηκα για αρκετά χρόνια με την οικιακή ζυθοποίηση, διάβαζα και πειραματιζόμουν, φτάνοντας στο σημείο το προϊόν να έχει εξαιρετική απήχηση σε φίλους που με ενθάρρυναν να προχωρήσω».

Το ηλιακό μικροζυθοποιείο στο οποίο υποκλίθηκε ακόμη και το… ΕΣΠΑ Ο φάκελος που κατέθεσε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 εγκρίθηκε μετά βαΐων και κλάδων, λόγω εξοικονόμησης ενέργειας. «Επιλέξαμε να εξασφαλίσουμε τη θερμική ενέργεια για το ζυθοβραστήριο από ηλιακούς συλλέκτες. Χρησιμοποιούμε ένα πολύ μικρό κλάσμα της ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές για να φτάσουμε στον βρασμό».

Η πρώτη μπύρα εμφιαλώνεται και θα κυκλοφορήσει άμεσα. Είναι η Θέρος (Summer Ale-Alc. 4,6% vol.), μια ξανθιά Ξανθιώτικη. Είναι φρέσκια, ελαφριά, θολή, με πλούσιο άρωμα λυκίσκου Saaz, μεστή γεύση και τη δροσιά της σταρένιας μπύρας. Μέσα στο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν η Γαία (Irish Red Ale -Alc. 5% vol.), με αρώματα μαγιάς, καραμέλας, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και η Έρεβος (Bohemian dunkel – Alc. 4,8%vol.), μυστηριώδης, τύπου τσέχικης dunkel, με πλεονέκτημα τις ειδικές βύνες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της. Οι μπύρες του Ηλιακού Μικροζυθοποιείου είναι απαστερίωτες και αφιλτράριστες, γιατί ο κ. Στεφάνου προτάσσει την φρέσκια μπύρα στη φυσική της κατάσταση, με όλα τα αρώματα και την πραγματική της υφή. Τις καλόγουστες ετικέτες φιλοτέχνησε ο θείος του, ο αρχιτέκτονας – ζωγράφος Στέλιος Στεφάνου.

Μπυρομανιτάρι

Στα σχέδιά του συγκαταλέγεται η αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βύνης. «Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σαν ζωοτροφή, που δεν είναι ό,τι καλύτερο γιατί είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και προκαλεί φούσκωμα στα ζώα». Θα επαναχρησιμοποιήσουν τα υπολείμματα για ν’ αποτελέσουν την πρώτη ύλη παραγωγής μανιταριών. Θεωρεί πολύ σημαντικό να μηδενίσουν σταδιακά τα απόβλητα.

Το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο έχει δυνατότητα παραγωγής 20 εκατόλιτρων ημερησίως. Ο κ. Στεφάνου επιλέγει η φρέσκια μπύρα να είναι οικονομικά προσβάσιμη στον μέσο καταναλωτή. Στην Ξάνθη, η διανομή θα γίνεται από τους ίδιους και εκτός πόλης από φίλους. «Θέλουμε η μπύρα να φτάνει στον καταναλωτή σε τίμια τιμή». Οι επαγγελματίες εστίασης και τα μπαράκια στην Ξάνθη περιμένουν με ανυπομονησία την πρώτη Ξανθιώτικη μπύρα και είναι βέβαιο ότι και οι καταναλωτές θα την ανεβάσουν στο βάθρο των προτιμήσεών τους.

Οι τρεις πρώτες ετικέτες θα εμφιαλώνονται σε μπουκάλια των 500ml για ν’ απολαμβάνει ο καταναλωτής μια ποιοτική οικονομική μπύρα και να κρατήσουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα καπάκια είναι χωρίς BPA, ενώ τα μπουκάλια και τα κιβώτια μεταφοράς είναι επαναχρησιμοποιούμενα. Και βέβαια, η βύνη είναι Θράκης.