Ο Δήμος Ευρώτα εκπαιδεύει τους μελλοντικούς γεωργούς

Mε την επιμέλεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του ΚΕΑΝ

Ο Δήμος Ευρώτα εκπαιδεύει τους μελλοντικούς γεωργούς
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Geo-Ergon Paideia» (Γεωργών Παιδεία). Το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (KEAN) συμμετέχει ως εταίρος στο εν λόγω έργο, το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Παράλληλα, ο Δήμος Ευρώτα, όντας επίσης εταίρος του έργου, διοργανώνει το 1ο Εργαστήριο Διάδρασης και Συνεργασίας με την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας του Ευρώτα και των λοιπών μελών της σύμπραξης.

Ο σκοπός του «Geo-Ergon Paideia» είναι να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους της υπαίθρου, προκειμένου να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και να μην εγκαταλείψουν την αγροτική κληρονομιά τους. Θα τους παρέχει κίνητρα, εμπειρία, βιωματική μάθηση και εκπαίδευση (για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για την αγροτική επιχειρηματικότητα), ώστε να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που μελλοντικά θα τους βοηθήσουν να γίνουν αγρότες επιχειρηματίες με οικολογική ταυτότητα, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους. Οι δράσεις του έργου επικεντρώνονται στους μαθητές των σχολείων πριν αυτοί φθάσουν να επιλέξουν το μελλοντικό τους επάγγελμα, αλλά και στους καθηγητές και τους γονείς τους, με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και κοινοτήτων και τη συνδρομή του επιχειρηματικού κόσμου (στον αγροδιατροφικό, τουριστικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τομέα).

Στο «Geo-Ergon Paideia», μέσα στους επόμενους μήνες, θα αναπτυχθούν:

 • Ανοιχτά ψηφιακά μαθήματα για μαθητές σχολείων, με θέμα την οικολογική γεωργία και τη νεοφυή αγροτική επιχειρηματικότητα: «start up farm».
 • Ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό και συνεργατικό περιβάλλον καινοτομικής επιχειρηματικότητας για τωρινούς και μελλοντικούς οικο-αγρότες.
 • Θερινά σχολεία αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα διεξαχθούν στο Γεράκι της Λακωνίας και στο Murfatlar της Ρουμανίας, με διαλέξεις ερευνητών και επιχειρηματιών.
 • Βιωματική μάθηση για τους μαθητές των δύο συμμετεχόντων σχολείων, μέσω δύο εργαστηρίων, τα οποία θα οργανωθούν στο Bliesgau (Γερμανία), που έχει επιλεγεί ως προστατευόμενη περιοχή – βιόσφαιρα – της UNESCO.
 • Ένα συνεργατικό δίκτυο (Future Eco-farmers cluster- network) νεαρών οικο-αγροτών σε Ελλάδα και Ρουμανία, για την προώθηση της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας (αγροδιατροφικός τομέας, περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός) και της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου.
 • Εργαστήρια διάδρασης και συνεργασίας μαθητών, γονέων, καθηγητών, επιχειρηματιών, αγροτών, τοπικών φορέων και των κοινωνιών των πολιτών.
 • Online εργαλεία για δασκάλους, μαθητές και χρήστες των ανοιχτών ψηφιακών μαθημάτων του «Geo-Ergon Paideia» και της μεθοδολογίας διδασκαλίας της επιχειρηματικότητας.

Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι οι εξής:

 • Το Γυμνάσιο Γερακίου Λακωνίας.
 • Ο Δήμος Murfaltar.
 • Το Γυμνάσιο «Adrian V. Radulescu» από τη Ρουμανία.
 • Το ερευνητικό κέντρο IZES gGMBH από τη Γερμανία.
-Διαφήμιση-
Delegate