Αυτό το άρθρο είναι 103 μηνών

Άμεσο εμβολιασμό κατά της οζώδους δερματίτιδας ζητά η ΕΝΠΕ

07.12.2015
2' διάβασμα
ameso-emvoliasmo-kata-tis-ozodous-dermatitidas-zita-i-enpe-6702

Την άμεση έκδοση απόφασης για τη διενέργεια εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και επιστημονικά ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου ζητά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ .Κώστας Αγοραστός, σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από τον περασμένο Αύγουστο η Ελληνική κτηνοτροφία και ειδικότερα οι εκμεταλλεύσεις βοειδών βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη για το ζωικό κεφάλαιο νόσο, την οζώδη δερματίτιδα. Πρόκειται για νόσο η οποία αρχικά εμφανίστηκε στο Δέλτα του Έβρου προερχόμενη από την Τουρκία, αλλά μεταδόθηκε ταχύτατα και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανησυχία για μετάδοση της νόσου και σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ελλάδος είναι πολύ μεγάλη, καθώς ενέχει ο κίνδυνος εξόντωσης του βοοτροφικού κεφαλαίου, αφού σε περιπτώσεις εντοπισμού και επιβεβαίωσης κρουσμάτων πρέπει όλα τα ζώα στις συγκεκριμένες μονάδες να θανατωθούν.

Ταυτόχρονα όμως, ήδη οι κτηνοτρόφοι περιοχών στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα υφίστανται μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, αφού τίθενται σε εφαρμογή μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων ζώντων ζώων, κρεάτων, ζωοτροφών κ.α. προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση της Οζώδους Δερματίτιδας.

Η δημιουργία ζωνών προστασίας, είναι ένα από τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα και οι οποίες θα πρέπει να προσαρμόζονται γεωγραφικά, ανάλογα της προόδου επέκτασης ή μείωσης εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο αυτές δεν αρκούν. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι η μετάδοση της νόσου γίνεται και με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, κ.α. η ανησυχία για ραγδαία και ανεξέλεγκτη μετάδοσή της μετά την παρέλευση του χειμώνα, είναι πολύ μεγάλη και ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να θωρακιστεί η κτηνοτροφική μας παραγωγή και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι μας, που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, εισηγούμαστε την άμεση έκδοση απόφασης για τη διενέργεια εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και επιστημονικά ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.

ΓΡΑΦΕΙ: